Ποια η διαφορά μεταξύ εσόδων και κερδών;

Ποια η διαφορά μεταξύ εσόδων και κερδών;

it-as-profit-center-versus-cost-center-state-of-the-argument

Έσοδα και κέρδη είναι δύο λέξεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά με μεγάλη συχνότητα, είτε στον 8ο όροφο σε ένα meeting μιας πολυεθνικής εταιρίας, είτε σε μια καφετέρια μεταξύ μιας παρέας.

Είναι πολύ πιθανόν όμως, χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο έννοιες να δημιουργηθεί μια παρεξήγηση σχετικά με την οικονομική κατανόηση του εκάστοτε θέματος. Μπερδευτήκατε; Θα σας εξηγήσω αμέσως.
Έστω η επιχείρηση Α με τα έσοδα της το προηγούμενο έτος να είναι 473 εκατομμύρια ευρώ, και η επιχείρηση Β με τα έσοδα την ίδια περίοδο να είναι 23 εκατομμύρια ευρώ. Ποια επιχείρηση είχε περισσότερα κέρδη το προηγούμενο έτος;
  • Αν η απάντησή σας ήταν η επιχείρηση Α, ξανασκεφτείτε το.
  • Αν η απάντησή σας ήταν η επιχείρηση Β, πως το ξέρατε;
Βλέπετε, τα έσοδα από μόνα τους δεν λένε τίποτα για το πόσο κερδοφόρα είναι μια επιχείρηση, μια χώρα, ένας άνθρωπος. Τα έξοδα επίσης από μόνα τους δεν υποδηλώνουν τίποτα για το πόσο ζημιογόνα είναι μια επιχείρηση, μια χώρα,  ένας άνθρωπος.

Στο παράδειγμα με τις επιχειρήσεις Α και Β, η επιχείρηση Α έχει συνολικό κόστος 472 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιχείρηση Β έχει συνολικό κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως τα καθαρά κέρδη της Α ήταν μόλις 1 εκατομμύριο , ενώ τα καθαρά κέρδη της Β ήταν 8 εκατομμύρια.
Δεν έχουν καμία σημασία λοιπόν, τα έσοδα σαν νούμερα αν δε γνωρίζουμε και το συνολικό κόστος.

Δηλαδή:

Οικονομικό καθαρό κέρδος είναι η θετική διαφορά μεταξύ του συνόλου των εσόδων μιας επιχείρησης και του οικονομικού κόστους.


Τα έσοδα της Α στο παράδειγμα δεν ήταν τυχαίος αριθμός. Ακριβώς αυτή η περίπτωση συνέβη στην ποδοσφαιρική ομάδα με τα τεράστια έσοδα, Manchester City, όπως αναφέραμε πριν λίγες ημέρες στο Business Review. Συγκεκριμένα η ομάδα των Αράβων ιδιοκτητών, έχει υπερβολικά υψηλά κόστη από ακριβά συμβόλαια ποδοσφαιριστών, καθώς και από υψηλές δαπάνες για μεταγραφές.

Πολλές επιχειρήσεις επικεντρώνονται τόσο πολύ στην μεγιστοποίηση των κερδών που ξεχνούν ότι η ελαχιστοποίηση του κόστους είναι εξίσου σημαντική.  Το υψηλό κόστος μπορεί να δημιουργήσει  τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα κακής  διαχείρισης της διοίκησης.
Οπότε την επόμενη φορά που κάποιος φίλος/συνάδερφος σας αναφερθεί στα έσοδα μιας επιχείρησης σαν να είναι κέρδη, ή το ανάποδο, θα του εξηγήσετε την διαφορά και θα τον παραπέμψετε στο άρθρο του Business Review.

 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει