Μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσουμε και εμείς στις Α.Π.Ε. ;

Μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσουμε και εμείς στις Α.Π.Ε. ;

solar-power-71705_1280

Γράφει ο Βασίλης Γιάννης
Με τις πηγές ενέργειας να λιγοστεύουν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα να πληθαίνουν ο κόσμος βρίσκει τρόπους να ανεξαρτητοποιηθεί από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και άλλους τέτοιους πόρους. Μεγάλες χώρες όπως Κίνα, Αμερική και Γερμανία έχουν μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των Α.Π.Ε. Μήπως ήρθε και η δικιά μας ώρα να εξελιχτούμε σε ένα άλλο επίπεδο πιο οικολογικό, οικονομικό και έξυπνο;
Η Ελλάδα σύμφωνα με την 51η έκδοση του δείκτη ελκυστικότητας Α.Π.Ε. βρίσκεται στην 34η θέση με δεύτερη συνεχή φορά να κατεβαίνει θέση, ενώ η ΕΥ λέει ότι βλέπει μια μεγάλη τάση στην διεθνή αγορά να επενδύονται όλο και περισσότερα ποσά στις Α.Π.Ε, πράγμα ανησυχητικό για την χώρα μας. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η υποχώρηση της χώρας μας στη σημαντική αυτή κατάταξη, την ώρα που χώρες με παρόμοιες αντικειμενικές προϋποθέσεις, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, βρίσκονται στη 16η και 17η θέση αντίστοιχα, γεννά ανησυχίες. Είναι ανάγκη να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο και να αντιμετωπίσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, προκειμένου να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους στόχους της ΕΕ για το 2020, αλλά και να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας».
Ευτυχώς είμαστε μια χώρα όπου οι πόροι μας είναι αρκετοί. Αέρας, νερό και ήλιος σε αφθονία. Κι όμως δεν τα εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει. Οι Α.Π.Ε. έχουν πολλά πλεονεκτήματα και αυτήν την δύσκολη περίοδο που περνάμε είναι από τις καλές λύσεις για το πρόβλημα της ενέργειας και την εξοικονόμηση της.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΕ

  • Είναι πρακτικά ανεξάντλητες πηγές ενέργειας (ήλιος, άνεμος, ποτάμια, οργανική ύλη, κ.α.) και συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από εξαντλήσιμους συμβατικούς ενεργειακούς πόρους, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας, κλπ.
  • Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, γι’ αυτό και η αξιοποίησή τους είναι γενικά αποδεκτή από το ευρύ κοινό.
  • Αποτελούν (μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας) την κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικά φιλική λύση για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπλέον, υποκαθιστώντας τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές οδηγούν σε μείωση των εκπομπών και από άλλους ρυπαντές, όπως είναι π.χ. τα οξείδια του θείου που προκαλούν την όξινη βροχή, τα οξείδια του αζώτου που προκαλούν το φωτοχημικό νέφος, τα αιωρούμενα σωματίδια, κ.α.
  • Είναι εγχώριες πηγές ενέργειας και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο.
  • Είναι διάσπαρτες γεωγραφικά και συμβάλλουν στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανακουφίζοντας έτσι τα συστήματα υποδομής (δίκτυα, δρόμοι, κλπ.) και μειώνοντας τις απώλειες από τη μεταφορά ενέργειας.
  • Προσφέρουν τη δυνατότητα ορθολογικής αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών αναγκών των χρηστών (π.χ. ηλιακή ενέργεια για θερμότητα χαμηλών θερμοκρασιών, αιολική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή, κ.α.).
  • Έχουν συνήθως χαμηλό λειτουργικό κόστος που δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας και ειδικότερα των τιμών των συμβατικών καυσίμων.
  • Οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης των ΑΠΕ σχεδιάζονται συνήθως για να καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών, τόσο σε μικρή όσο και σε μεγάλη κλίμακα εφαρμογών, και έχουν μικρό σχετικά χρόνο κατασκευής, επιτρέποντας έτσι τη γρήγορη ανταπόκριση της προσφοράς προς τη ζήτηση ενέργειας.
  • Οι επενδύσεις των ΑΠΕ δημιουργούν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.
  • Μπορούν να αποτελέσουν σε πολλές περιπτώσεις πυρήνα για την αναζωογόνηση οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένων περιοχών και πόλο για την τοπική ανάπτυξη, με την προώθηση ανάλογων επενδύσεων (π.χ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας, τηλεθέρμανση οικισμών, μικρών πόλεων, κλπ. με ατμό/ζεστό νερό που προέρχεται από την ενεργειακή αξιοποίηση γεωργικής και δασικής βιομάζας, κ.α.).

Με τις ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά. Σαν χώρα πια πρέπει πάντα να έχουμε εναλλακτικές λύσεις, να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι ξανά.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας