Ο εξωπραγματικός μισθός της CEO της Unicef

Ο εξωπραγματικός μισθός της CEO της Unicef

unicef1

Η ανθρωπιστική εταιρεία UNICEF είναι παγκοσμίως γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο προς την μείωση της φτώχειας για τα παιδιά του τρίτου κόσμου. Ποιά είναι, όμως, τα οικονομικά της στοιχεία που γεμίζουν πολύ κόσμο αμφιβολίες;
 

Σύμφωνα με την επίσιμη σελίδα της UNICEF, η CEO της εταιρείας στην Αμερική, Caryl Stern, αμείβεται με ετήσιο μισθό $521,820. Στην ίδια σελίδα αναφέρεται ότι για κάθε 1 δολάριο που δίνεται στην UNICEF, τα 88 cents πάνε πρός τα παιδιά, τα 7 cents σε διάφορα κόστη και 4 περίπου cents στην διοίκηση.
Τα ετήσια έσοδα της UNICEF για το έτος 2015, ανήλθαν στα 5 δισ. δολάρια. Με το 60% αυτών να προέρχεται από χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, το 27% από δωρεές ιδιωτών και τα υπόλοιπα από λοιπές οργανώσεις. Μπορεί ένας ετήσιος μισθός 500.000 δολαρίων να είναι ένα σχετικά “λογικό” ποσό σε σχέση με τα συνολικά έσοδα της UNICEF, δεν παύει όμως να είναι ένα ποσό προκλητικό για την φύση της εταιρείας.
Όσον αφορά τους μισθούς άλλων υψηλών στελεχών (για παράδειγμα οικονομικών διευθυντών και διευθυντών marketing) τα ποσά κυμαίνονται στις τάξεις περί των 100.000 δολαρίων ετησίως. Συγκεκριμένα, ο μισθός του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στην Αμερική είναι 192,236 δολάρια μεικτά (142,376 καθαρά)
Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται τα ετήσια έσοδα (πράσινη γραμμή) και έξοδα (κόκκινη γραμμή) της UNICEF για τα έτη 2012-2015

Παρατηρούμε ότι τα έτη 2013 και 2014 τα μεικτά κέρδη της εταιρείας ήταν περίπου $600.000 και $400.000 αντίστοιχα. Επομένως, είναι εύλογο για κάποιον να αναρωτηθεί γιατί δεν δίνεται μεγαλύτερο μέρος των κερδών στα άπορα παιδιά, ενώ υπάρχει τεράστιο περιθώριο χρημάτων. Και η συνεισφορά φυσικά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, εάν οι μισθοί υψηλών στελεχών και διευθυντών δεν ήταν υπέρογκοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αμφισβητείται το έργο της UNICEF. Η δράση της έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο να βγούν από τα όρια της φτώχειας και να μορφωθούν, που υπό άλλων συνθηκών δεν θα είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Κυριαρχεί, όμως, η απορία για το πώς τα στελέχη μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης νοιάζονται τόσο πολύ για τα άπορα παιδιά στην Αφρική, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι πλουτίζουν, και πιθανότατα ζούν στην πολυτέλεια, από τα λεφτά που προήλθαν από δωρεές και χρηματοδοτήσεις. Πόσο μάλλον όταν μέρος των εσόδων προήλθε από το υστέρημα απλών καθημερινών ανθρώπων.
Πηγή: unicefusa.org

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.