Εμπορικό ισοζύγιο και εισαγωγές-εξαγωγές

Εμπορικό ισοζύγιο και εισαγωγές-εξαγωγές

timthumb

Τι είναι και πως βρίσκουμε το εμπορικό ισοζύγιο μιας χώρας; Τι είναι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές;
Εισαγωγές (Imports)
Εισαγωγή ονομάζεται η διαδικασία μεταφοράς προϊόντων, εμπορευμάτων και ανθρώπων από μία ξένη χώρα σε μία άλλη όπου τα προϊόντα θα επεξεργαστούν, θα χρησιμοποιηθούν, θα πωληθούν ή θα επανεξαχθούν.
Παράδειγμα Εισαγωγής: Ένα κινητό που κατασκευάστηκε στην Κίνα, για να πουληθεί στην Ελλάδα θα πρέπει ο έμπορος να την κάνει εισαγωγή.

Εξαγωγές (Exports) 
Εξαγωγή είναι η διαδικασία μεταφοράς εγχώριων προϊόντων, εμπορευμάτων και ανθρώπων προς μία ξένη χώρα όπου τα προϊόντα θα επεξεργαστούν, θα χρησιμοποιηθούν, θα πωληθούν ή θα επανεξαχθούν.
Παράδειγμα Εξαγωγής: Ένα κινητό που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, θα πρέπει να εξαχθεί προς την Κίνα για να πουληθεί στην κινέζικη αγορά.

Οι εξαγωγές είναι το αντίθετο των εισαγωγών, και η διαφορά τους μας κάνει το εμπορικό ισοζύγιο μιας χώρας.
Εμπορικό ισοζύγιο (Balance of trade) αγαθών είναι ένας ειδικός λογαριασμός στον οποίο αποτυπώνεται η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών εμπορευμάτων μιας χώρας και των αντίστοιχων εισαγωγών της.
  • Αν εξαγωγές – εισαγωγές  > 0 τότε υπάρχει εμπορικό πλεόνασμα
  • Αν εξαγωγές – εισαγωγές < 0 τότε υπάρχει εμπορικό έλλειμμα
Οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν το εμπορικό ισοζύγιο ως στατιστικό εργαλείο για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη σχετική ισχύ της οικονομίας μιας χώρας σε σχέση με τις οικονομίες άλλων χωρών και τη ροή του εμπορίου μεταξύ των εθνών.
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει