Τι είναι το κρασάρισμα υπολογιστή (Computing Crash)

Τι είναι το κρασάρισμα υπολογιστή (Computing Crash)

Why_Computers_Crash_message

Ø      Τι είναι το Crash (computing)
Ο όρος Crash (γνωστός στα ελληνικά ως κατάρρευση αλλά και συντριβή ή κρασάρισμα) χρησιμοποιείται όταν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, όπως μια εφαρμογή λογισμικού ή ένα λειτουργικό σύστημα, σταματά να λειτουργεί σωστά και εξέρχεται. Δηλαδή, αν κολλάει ο υπολογιστής τότε πολλές φορές σημαίνει ότι έχει πρόβλημα το λειτουργικό σύστημα ή κάποια εφαρμογή του υπολογιστή.
Ø      Είδη Crash

  • Application crashes (κατάρρευση εφαρμογών): Μια εφαρμογή συνήθως διακόπτεται όταν εκτελεί μια λειτουργία που δεν επιτρέπεται από το λειτουργικό σύστημα.
  • Web server crashes (Κατάρρευση διακομιστή στο διαδίκτυο ) : Το λογισμικό που εκτελεί το διακομιστή ιστού σε έναν ιστότοπο ενδέχεται να καταρρεύσει, καθιστώντας το απρόσιτο ή εμφανίζοντας μόνο ένα μήνυμα σφάλματος αντί για κανονικό το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
  • Operating system crashes (Κατάρρευση λειτουργικού συστήματος) : Οι διακοπές λειτουργίας του λειτουργικού συστήματος
  • Crash to desktop (Σφάλμα στην επιφάνεια εργασίας): Μια συντριβή στην επιφάνεια εργασίας (Crash to desktop) είναι μια συντριβή προγράμματος υπολογιστή, η οποία συμβαίνει όταν ένα πρόγραμμα (συνήθως ένα βιντεοπαιχνίδι) κλείνει απροσδόκητα, εμφανίζοντας ξαφνικά στον χρήστη την επιφάνεια εργασίας. Το πρόγραμμα μπορεί να παγώσει για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να κλείσει από μόνο του. Επίσης, το πρόγραμμα μπορεί να γίνει μαύρη οθόνη προτού καταρρεύσει στην επιφάνεια εργασίας. Συνήθως, ο όρος εφαρμόζεται σε συντριβές όπου δεν εμφανίζεται κανένα σφάλμα και δεν υπάρχει εμφανής ενέργεια που προκαλεί συντριβή.

Ø      Τα αίτια του Crash
Οι “καταρρεύσεις” μπορούν να προκληθούν από διαφορετικά προγράμματα που εκτελούνται στον υπολογιστή. Η πιο απλή περίπτωση είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό (software). Τυπική αιτία είναι συχνά η εκτέλεση μη έγκυρων οδηγιών κώδικα μηχανής , όπως λανθασμένες τιμές διευθύνσεων που εισάγονται στον μετρητή προγράμματος, αντικατάσταση μέρους του επηρεαζόμενου κώδικα προγράμματος εξαιτίας προηγούμενου σφάλματος, πρόσβαση σε μη έγκυρες διευθύνσεις μνήμης, χρήση παράνομου κωδικού πρόσβασης κλπ.
Συχνά, όμως, είναι ένδειξη πως έχει βλάβη κάποιο υποσύστημα του υπολογιστή, όπως η κάρτα γραφικών, η RAM, κάποιος ελεγκτής στη μητρική κλπ. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η υπερθέρμανση του συστήματος.
Το αρχικό σφάλμα μπορεί μεταφερθεί από τον κώδικα που αρχικά συνέβη σε άλλα μέρη του κώδικα ή και σε άλλα προγράμματα. Το αρχικό σφάλμα λογισμικού που ξεκίνησε αυτή την αλυσίδα συμβάντων θεωρείται συνήθως η αιτία της συντριβής, η οποία ανακαλύπτεται μέσω της διαδικασίας εντοπισμού σφαλμάτων.
Ø      Η “μπλε οθόνη” : διαδικασία εντοπισμού σφαλμάτων στα Windows
Όταν καταρρέει το λογισμικό στα Windows η οθόνη γίνεται μπλε χρώματος. Στην μπλε οθόνη εμφανίζονται συχνά σε μορφή κώδικα οι πληροφορίες σχετικά με τον οδηγό που συνετρίβη ή το είδος του σφάλματος που συνάντησε . Οι τρεις σημαντικές πληροφορίες που μας δίνει η μπλε οθόνη είναι το όνομα του σφάλματος, ο κωδικός του σφάλματος και το όνομα του αρχείου. Το επίσημο όνομα για την μπλε οθόνη στα Windows είναι “Stop Error”. Τα Windows εμφανίζουν ένα stop error όταν ο πυρήνας του λειτουργικού συστήματος ή κάποιο πρόγραμμα αντιμετωπίσει ένα σφάλμα από το οποίο δεν μπορεί να επανέλθει  και προκαλεί τα Windows να συντρίψουν και να σταματήσουν να λειτουργούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων, όπως προγράμματα που δεν έχουν την ευκαιρία να αποθηκεύσουν τα ανοιχτά δεδομένα τους.
Ø      Συνέπειες του Crash : κακόβουλο Λογισμικό
Ορισμένες καταρρεύσεις επιτρέπουν σε ένα κακόβουλο λογισμικό ή χάκερ να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα που επιτρέπει την αναπαραγωγή ιών ή την απόκτηση δεδομένων τα οποία κανονικά θα ήταν απρόσιτα.  Ιός (Virus) είναι κακόβουλο λογισμικό το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξαπλώνεται εύκολα σε χρήσιμα προγράμματα ενός ξένου υπολογιστή με αποτέλεσμα να βλάψει χρήσιμα αρχεία ενός χρήστη. Μερικοί ιοί δημιουργούνται για να προξενήσουν ζημιά στον υπολογιστή, στον οποίο εγκαθίστανται, είτε με την καταστροφή των προγραμμάτων του είτε με τη διαγραφή αρχείων ή με τη μορφοποίηση (format) του σκληρού δίσκου. Μερικές, μάλιστα, φορές, δημιουργούν σε συγκεκριμένο τομέα του σκληρού δίσκου τέτοια καταστροφή, ώστε να είναι αδύνατη η ανάκτηση ολόκληρου του περιεχομένου του. Επιπλέον, πολλοί ιοί είναι γεμάτοι προγραμματιστικά σφάλματα, τα οποία πιθανόν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των υπολογιστικών συστημάτων ή ολόκληρου του συστήματος και στην απώλεια δεδομένων. Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό των ιών δεν έχει σκοπό την καταστροφή των δεδομένων του χρήστη ή την παρενόχλησή του, αλλά την κλοπή προσωπικών του δεδομένων ή την εισαγωγή του υπολογιστή-στόχου σε κάποιο παράνομο δίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.
Η μετάδοσή του σε άλλους υπολογιστές μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τη βοήθεια κάποιας εξωτερικής συσκευής όπως μια φορητή μνήμη USB ή ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ή μέσω του διαδικτύου.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Ίσως σας ενδιαφέρει