“Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον” τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD.
“Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων ελπίζουμε να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα, για να αναπτυχθεί εντονότερα. Βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται λίγο τώρα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα” σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ερωτηθείσα αν η απόφαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ να διασωθεί η Ελλάδα το 2010 προήλθε κυρίως από τη βούληση να σωθούν οι τράπεζες, όπως η Deutsche Bank ή η γαλλική BNP Paribas, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: “Πήρε χρόνο μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με το μήνα το χρέος, επειδή μόνο λίγο-λίγο παίρναμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτιστη έγνοια μας. Οπωσδήποτε ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Προς τούτο χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία. Είτε με τη συμμετοχή σε τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα TARP, είτε με ημικρατικοποίηση, όπως έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Ή με την επιβολή δανείων, όπως σε ορισμένες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αποφασιστική μας προσπάθεια”.
Στη συνέντευξη, η Κριστίν Λαγκάρντ επικρίνει το γερμανικό πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου ως υπερβολικό και ζητά από τη Γερμανία νέες επενδύσεις. “Θεωρούμε μέρος του πλεονάσματος απόλυτα δικαιολογημένο … το επίπεδο όμως, στο οποίο έχει φτάσει τώρα, δεν δικαιολογείται”, δήλωσε η πρόεδρος του ΔΝΤ. Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις επενδύσεις, για να αποτελέσει καλό ομαδικό παίκτη (teamplayer) στην παγκόσμια οικονομία. Οι επενδύσεις στην καινοτομία μειώνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα εξοπλίζουν τη Γερμανία για το μέλλον, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη διαμάχη για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε τις ενέργειες της ΕΚΤ: “Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ, κάθε Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να δρα υποστηρικτικά για όσο χρόνο δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού”. Μέχρι τότε θα πρέπει να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο τόνισε: “Όχι για πάντα”.
Σχόλιο συντάκτη : Στην ερώτηση για το αν η απόφαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ να διασωθεί η Ελλάδα το 2010 προήλθε κυρίως από τη βούληση να σωθούν οι τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, η κ. Λαγκάρντ απάντησε περισσότερο διπλωματικά. Ανέφερε, όμως, ότι με την επιβολή των δανείων σε κάποιες χώρες, εννοώντας προφανώς και την Ελλάδα και τα μέτρα που συνόδευσαν αυτά τα δάνεια, σκοπός ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς όμως να κατονομάζει αν αυτό είναι το εγχώριο ή το ευρωπαϊκό. Οπωσδήποτε αυτή η απάντηση ενισχύει τις απόψεις, όπως του κ. Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για να σωθούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω των δανείων που συνοδεύονταν από τους μνημονιακούς όρους, καθώς έρχεται να προστεθεί στις προγενέστερες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.
Ακόμη, η δήλωση της ότι μένουν πολλά να γίνουν ακόμα για την Ελλάδα, αφήνει.. υποσχέσεις για το μέλλον και επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι πρέπει να κρατάμε μια κριτική στάση στα αφηγήματα της κυβέρνησης για τις επιτυχίες της και την “καθαρή έξοδο από τα μνημόνια” τον Αύγουστο του 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (πλην του σχολίου συντάκτη)