Τι είναι το DiEM25; Το πολιτικό κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη

Ποιό είναι το πολιτκό κίνημα που συνίδρυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης το 2015 και για ποιό λόγο απαριθμεί 65.000 μέλη;

Το 2015 ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, ίδρυσε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα μαζί με τον Κροάτη φιλόσοφο, Srećko Horvat.

Το κίνημα αυτό ονομάστηκε DiEM25, του οποίου τα αρχικά σημαίνουν Democracy in Europe Movement 2025, δηλαδή Κίνημα για την Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025.

Στόχος του κινήματος είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δημιουργηθεί «μία πλήρης δημοκρατία με ένα ανεξάρτητο κοινοβούλιο το οποίο θα σέβεται την εθνική αυτοδιάθεση και το μοίρασμα της εξουσίας με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές συνελεύσεις και τα δημοτικά συμβούλια».

Με απλά λόγια, το DiEM25 πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται και ότι οι Ευρωπαίοι χάνουν την πίστη τους στην πιθανότητα λύσεων ευρωπαϊκών προβλημάτων. Έτσι, το κίνημα αυτό θα είναι η υποδομή την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι δημοκράτες, όλως των πολιτικών πεποιθήσεων θα χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν απαντήσεις στις 5 κρίσεις της Ευρώπης:

1) Το χρέος
2) Το Τραπεζικό Σύστημα
3) Τη φτώχεια
4) Τις χαμηλές επενδύσεις
5) Την μετανάστευση

Σύμφωνα με το ίδιο το κίνημα, είναι ζωτικής σημασίας η αναζωογόνηση της ιδέας της Ευρώπης ως μίας ένωσης των λαών της που θα διοικείται μέσα από τη δημοκρατική συναίνεση και όχι βάσει της τωρινής της κατεύθυνσης, η οποία είναι η δημιουργία μιας υπερεθνικής οντότητας που διοικείται από τεχνοκράτες μέσα από διατάγματα.

Ως μακροπρόθεσμο όραμα του DiEM25, ορίζεται όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να γράψουνε ένα δημοκρατικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ το σύνθημα του κινήματος είναι: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί!”


Το DiEM25 απαριθμεί έως σήμερα περισσότερα από 65,000 μέλη από κάθε χώρα της Ευρώπης αλλά και την Αμερική, που αναφορικά στοχεύουν στον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.

Ανάμεσά τους είναι πολλοί γνωστοί μουσικοί, συνθέτες, οικονομολόγοι, καθηγητές, φιλόσοφοι αλλά και ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, ο πολυσηζητημένος διαδικτυακός ακτιβιστής και ιδρυτής της Wikileaks.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τι είναι το DiEM25; Το πολιτικό κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη

Σχολιάστε:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !