Η υψηλή νοημοσύνη σε κάνει καλύτερο η χειρότερο ηγέτη;

Η υψηλή νοημοσύνη σε κάνει καλύτερο η χειρότερο ηγέτη;

1d1163a
Σύμφωνα με ένα μεγάλο πλήθος ερευνών, η υψηλή νοημοσύνη δημιουργεί καλύτερους ηγέτες – από το χώρο των προπτυχιακών φοιτητών έως τα στελέχη επιχειρήσεων και τους προέδρους. Είναι σίγουρα λογικό ότι η γνώση και η ικανότητα του χειρισμού μίας αλλαγής της αγοράς, του περιβάλλοντος της επιχείρησης, του στρατηγικού σχεδιασμού ή ενός νομοθετικού αδιεξόδου, απαιτεί γνωστική ευστροφία.
Βάση των παραπάνω, μπορούμε να υποθέσουμε πως υπάρχει μια σχέση, και μάλιστα γραμμική, ανάμεσα σε νοημοσύνη και ηγεσία καθώς όσο υψηλότερη η μία, τόσο καλύτερη και η άλλη. Όμως, μια νέα έρευνα σχετικά με την ηγεσία δείχνει ότι, όταν η υψηλή νοημοσύνη φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο, σταματά να είναι ωφέλιμη και  αρχίζει να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές εξέτασαν 379 άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες σε 30 χώρες, σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς όπως η τραπεζική, το λιανικό εμπόριο και η τεχνολογία. Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε τεστ IQ (ένας ατελής αλλά ισχυρός προγνωστικός δείκτης απόδοσης σε πολλούς τομείς), και ο καθένας τους αξιολογήθηκε για το στυλ ηγεσίας και την αποτελεσματικότητα, κατά μέσο όρο, από οκτώ συναδέλφους του. Το IQ συσχετίστηκε θετικά με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του ηγέτη, τη διαμόρφωση της στρατηγικής, το όραμα και πολλά άλλα χαρακτηριστικά – μέχρι ενός σημείου.
Οι αξιολογήσεις κορυφώθηκαν σε ένα IQ περίπου 120, το οποίο είναι υψηλότερο από το 80% περίπου των υπαλλήλων γραφείου. Πέρα από αυτό, οι αξιολογήσεις μειώθηκαν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το «ιδανικό» IQ θα μπορούσε να είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο σε διάφορους τομείς, ανάλογα με το αν οι τεχνικές και οι κοινωνικές δεξιότητες είναι περισσότερο εκτιμητές σε μια δεδομένη εργασιακή κουλτούρα.

Άρα; Κάνουμε τεστ IQ στους υπαλλήλους και δεν προσλαμβάνουμε σε ηγετική θέση κανέναν με δείκτη άνω του 120; Όχι βέβαια. Αυτή θα ήταν μια λάθος ερμηνεία της έρευνας. Η σωστή ερμηνεία της θα ήταν ότι υπογραμμίζει την ανάγκη να κατανοηθεί τι κάνουν οι κορυφαίοι ηγέτες που διαθέτουν υψηλό IQ, το οποίο αποτρέπει τους εργαζομένους  να το αντιληφθούν.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Γιάννης Αντωνάκης, Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία, προτείνει ότι οι ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη νοημοσύνη τους για να δημιουργήσουν δημιουργικές μεταφορές που θα πείσουν και θα εμπνεύσουν άλλους, μέσα από τον χαρισματικό τρόπο ομιλίας τους.
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.