Μπήκε μαζί μας στα μνημόνια, τώρα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2000

Μπήκε μαζί μας στα μνημόνια, τώρα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2000

piigs-660x440

Ο λόγος για την Πορτογαλία. Η πορτογαλική οικονομία ανέβασε ταχύτητα πέρυσι και κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2000, ενώ έχουν περάσει λιγότερο από τέσσερα χρόνια από την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης.

Αφού η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο και προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τώρα φαίνεται ότι αρχίζει να αναπτύσσεται με πιο γοργούς ρυθμούς, η ανεργία υποχωρεί και υπάρχει αισιοδοξία ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στο 2,7%, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της κυβέρνησης κατά ένα δέκατο της μονάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (INE).
«Αυτή η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης συνεισφοράς της εσωτερικής ζήτησης, αντανακλώντας κυρίως την επιτάχυνση των επενδύσεων, ενώ η καθαρή εξωτερική ζήτηση είχε την ίδια συνεισφορά με το 2016», ανέφερε η INE.
Η αύξηση των εξαγωγών ήταν ο βασικός κινητήριος μοχλός για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,4% από το 2,5% το τρίτο τρίμηνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, που βγήκε από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης το 2014, διαμορφώθηκε στο 1,5% το 2016.
Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας αναμένεται επίσης ότι θα υποχωρήσει από το 130% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ που ήταν στα τέλη του 2016 σε 126% φέτος και σε 121% το 2019, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Η μεγάλη πρόκληση τώρα της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να περάσει μερικά από τα οφέλη αυτά στους πολίτες χωρίς να εκτροχιαστεί η δημοσιονομική ανάκαμψη. Οι πολίτες έχουν κουραστεί ύστερα από πολλά χρόνια λιτότητας και αρχίζουν να διεκδικούν όλο και περισσότερες παροχές. Ηδη στον προϋπολογισμό του 2018 που παρουσιάστηκε στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε ορισμένες φοροαπαλλαγές θεσπίζοντας επτά – από πέντε – φορολογικές κλίμακες, αυξάνοντας όμως τους φόρους αλλού, όπως είναι σε ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας μας δείχνει, όμως, πως πραγματικά είναι μια έξοδος από τα Μνημόνια και πόσος χρόνος απαιτείται για να έρθει η ανάπτυξη. Η επιτήρηση έχει παραμείνει στην Πορτογαλία ακόμη και σήμερα. Εδώ όλα δείχνουν ότι θα είναι αυστηρότερη και μετά τη λήξη του προγράμματος, για τον απλό λόγο ότι η Ελλάδα χρωστάει πολλά περισσότερα. 
Σκοπός, λοιπόν, της Ελλάδας δεν θα πρέπει να είναι να πείσει τους θεσμούς να σταματήσουν την επιτήρηση τους, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ούτε μετά τον Αύγουστο, αλλά να τους πείσει ότι είναι έτοιμη να λάβει πλέον πραγματικά αναπτυξιακά μέτρα, όπως μείωση του συντελεστή φπα, και όχι άλλα μέτρα λιτότητας που συρρικνώνουν την πραγματική οικονομία. Όταν το καταφέρει αυτό, τότε θα είναι έτοιμη να διεκδικήσει παραπάνω μείωση της φορολογίας εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, κάτι που ακόμα και τότε θα είναι δύσκολο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τα νέα
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας