Δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο επιβάλλει ο Donald Trump

Δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο επιβάλλει ο Donald Trump

donald_trump

Την επιβολή υψηλών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αμερικανικής Βιομηχανίας Μετάλλων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος,οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ενώ η σχετική απόφαση θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.
“Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου μας, καθώς και πολλές άλλες, έχουν πληγεί από τις δεκαετίες αθέμιτων εμπορικών συναλλαγών και κακής πολιτικής με χώρες από όλο τον κόσμο”, δήλωσε το πρωί στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι: “Δεν πρέπει να επιτρέπουμε άλλο πια την εκμετάλλευση της χώρας μας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενών μας. Θέλουμε ελεύθερο, δίκαιο και έξυπνο εμπόριο”.
Όπως σημειώνουν ξένα μέσα ενημέρωσης, η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς ενδέχεται να προκαλέσουν αντίποινα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα και αλουμινίου στον κόσμο. Παρότι η Κίνα αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των αμερικανικών εισαγωγών μετάλλων, κατηγορείται ότι έχει πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά προκαλώντας πτώση των τιμών.Ενδιαφέρον θα προκαλέσει η όποια απάντηση της Κινεζικής κυβέρνησης στα μέτρα που έλαβε ο Τράμπ.
Ήδη η απόφαση αυτή έχει φέρει μεγάλο κύμα αντιδράσεων. Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε προειδοποίησε πως κάθε πιθανός τελωνειακός δασμός που θα επιβαλλόταν από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του Καναδά θα ήταν “απαράδεκτος” . Ως γνωστόν, ο Καναδάς είναι ο πρώτος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Επιπλέον, η απόφαση αυτή προκάλεσε της δριμεία αντίδραση της Κομισιόν. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “δεν θα μείνουμε αδρανείς ενώ η βιομηχανία μας πλήττετε με αθέμιτα μέτρα”. Έκανε επίσης λόγο για κραυγαλέα παρέμβαση προστατευτισμού από πλευράς ΗΠΑ και προειδοποίηση ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει τις προσεχείς ημέρες με αντίμετρα.
Στην συνέχεια,η γερμανική Ένωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. “Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τελωνειακά εμπόδια για να προστατευτούν από τις εισαγωγές χάλυβα από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο παραβιάζει ξεκάθαρα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου” δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ.
“Τώρα η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα εναντίον αυτού χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρέχει”.
Πηγή: Capital.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας