Σύστημα παραγωγής Toyota

Σύστημα παραγωγής Toyota

toyota-logo-827_827x510_51450872988

Η Toyota αναγνωρίζοντας την μειονεκτική θέση της Ιαπωνικής βιομηχανίας έναντι άλλων χωρών, θέλησε να παράγει καλύτερη ποιότητα προϊόντων με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος παραγωγής για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επίσης στηρίχτηκε στο κατάλληλα εκπαιδευμένο και αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας το οποίο μπορεί προσαρμοστεί στη χρήση οποιουδήποτε πληροφοριακού συστήματος.
Το πληροφοριακό σύστημα της Toyota μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες, τόσο των υλικών όσο και των ωρών των εργαζομένων, να διαχειριστεί κατάλληλα την μεταφορά των εμπορευμάτων ενώ παράλληλα επιτρέπει στους εργαζομένους να αποδώσουν το μέγιστο που μπορούν. Επίσης, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο της υπερπαραγωγής καθώς και τον απαιτούμενο χρόνο μιας διαδικασίας. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν τα αποτέλεσμα την εξάλειψη των δαπανών και το σύστημα αποκαλείται «Παραγωγή πάνω στην ώρα (Just in time production)»
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα αποτελέσματα που είχε το πληροφοριακό σύστημα στους εργαζομένους της Toyota όπου αύξησαν την απόδοσή τους και ταυτόχρονα μειώθηκε ο χρόνος παραγωγής ενός οχήματος σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές σε Αμερική, Σουηδία και Γερμανία.

Τέλος, επιτρέπει στους εργαζομένους να κάνουν έλεγχο ποιότητας του προϊόντος ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν τυχόν προβλήματα. Έτσι, μέσω του συστήματος παραγωγής τα προϊόντα που λαμβάνουν οι πελάτες είναι υψηλής ποιότητας και τα παραλαμβάνουν έγκαιρα με μικρή πιθανότητα για κάποιο ελάττωμα.

Με την φιλοσοφία «παράγω μόνο όσο χρειάζεται» και την υλοποίησή της μέσω του υψηλής τεχνολογίας πληροφοριακού συστήματος, η Toyota όχι μόνο δεν ανήκει στην ελίτ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά έχει βρει επίσης μέσω του συστήματος, ένα ορθολογικό μοντέλο διοίκησης που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, είτε εντός είτε εκτός κλάδου.
Πηγές:

  1. Ohno, Taiichi (March 1998), Toyota Production System: Beyond Large-Scale Production, Productivity Press
  2. Sugimori, Y. &..(2007, March 28). Toyota production system and Kanban system Materialization of just-in-time and respect-for-human system. International Journal of Production Research , pp. 553-564
  3. https://toyota-forklifts.eu
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.