Πέθανε ο Στίβεν Χόκινγκ σε ηλικία 76 ετών!

Πέθανε ο Στίβεν Χόκινγκ σε ηλικία 76 ετών!

hawking

Το λαμπρότερο αστέρι στο στερέωμα της επιστήμης, του οποίου οι ιδέες διαμορφώνουν τη σύγχρονη κοσμολογία και εμπνέουν ακροατήρια στα εκατομμύρια, πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών.
Πέθανε ήρεμα στο σπίτι του στην πόλη του Κέμπριτζ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.
“Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα”, ο οποίος “ήταν σπάνιος άνθρωπος” και “σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη”, τόνισαν τα παιδιά του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
O Στήβεν Χόκινγκ ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Επίσης ήταν καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ, ενώ πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα.
Στην ηλικία των 21, διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα, κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Οι γιατροί του είχαν δώσει από 2 εως 3 χρόνια ζωής, και έπεσαν έξω για μισό αιώνα, καθώς έζησε 52 χρόνια παραπάνω.Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.
Ο Βρετανός επιστήμονας υποστηρίζει πως πριν το Big Bang φαινομενικά δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα ο χωροχρόνος υπήρχε. Χωροχρόνος είναι ο συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με τον χρόνο ως μία επιπρόσθετη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν μήκος στον ευκλείδειο χώρο.
Η θεωρία αυτή έχει λάβει την ονομασία «πρόταση χωρίς σύνορα» και κεντρική της ιδέα είναι ότι αν προσπαθήσουμε να πάμε πίσω στον χρόνο για να δούμε τι συνέβη, θα διαπιστώσουμε ότι ναι μεν ο χρόνος συρρικνώνεται συνεχώς καθώς το Σύμπαν μικραίνει συνέχεια πλησιάζοντας στο σημείο μηδέν (όταν δηλαδή συμβαίνει η Μεγάλη Έκρηξη), αλλά ο χρόνος συρρικνώνεται απεριόριστα και δεν φτάνει ποτέ σε ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης. Άρα, πιθανώς ο χρόνος προϋπήρχε, με κάποιο τρόπο, της Μεγάλης Έκρηξης και του Σύμπαντος.
Η «πρόταση χωρίς σύνορα» αποτελεί πλέον αντικείμενο μελέτης και ανταλλαγής απόψεων ακόμη και συγκρούσεων μέσα στην επιστημονική κοινότητα.
Τέλος, η ζωή του έχει σκηνοθετηθεί σε μια πολυβραβευμένη ταινία που κυκλοφόρησε το 2014 με τίτλο,”Η Θεωρία των Πάντων”, την οποία συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους αναγνώστες δεν την έχουν δει.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως παρόλο τις δυσκολίες της καθημερινότητάς του με την σωματική του κατάσταση αλλά και την κατάσταση υγείας του, αυτό που κράταγε τόσα χρόνια τον Χόκινγκ ενεργό, ήταν η αγάπη του για αυτό που έκανε και η επιθυμία του να ολοκληρώσει το μεγάλο του έργο της εξήγησης του σύμπαντος, την θεωρία των πάντων, πριν φύγει από την ζωή!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει