Πρόταση ΔΝΤ: Ταμείο Δημοσιονομικής στήριξης για την Ευρώπη

Πρόταση ΔΝΤ: Ταμείο Δημοσιονομικής στήριξης για την Ευρώπη

Σε ομιλία της εχθές στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε μία πρόταση του ΔΝΤ, που προβλέπει τη δημιουργία ενός Κεντρικού Μηχανισμού Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης για την Ευρωζώνη (Central Fiscal Stabilization Capacity for the Euro Area), ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για τη βοήθεια κρατών μελών σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Στην Έκθεση του, το ΔΝΤ, αναφέρει ότι η κρίση στη ζώνη του ευρώ φανέρωσε αδυναμίες της νομισματικής ένωσης και υποστήριξε ότι η περαιτέρω ολοκλήρωση θα καθιστούσε την ευρωζώνη πιο ανθεκτική στις διαταραχές. Ενώ είναι σημαντικές οι πολιτικές δράσεις – όπως η σύσταση της Τραπεζικής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς έχουν ενισχύσει σημαντικά τη νομισματική ένωση, παραμένουν κενά όσον αφορά τη Δημοσιονομική Ένωση.
Όπως αναφέρει, η αρχιτεκτονική της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως, κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη φορολογική κατανομή σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων. Γι αυτό το λόγο προτείνει ένα κοινό δημοσιονομικό σύστημα στήριξης ή αλλιώς μηχανισμό επιμερισμού του κινδύνου, μέσω των συνεισφορών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Σκοποί του κοινού Δημοσιονομικού μηχανισμού, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ:

  • Να αποδυναμώσει τον δεσμό των κυρίαρχων-τραπεζών με την Ευρώπη.
  • Να ολοκληρώσει την Τραπεζική Ένωση.
  • Να περιορίσει τη μεταφορά χρημάτων από τις φτωχές στις πλούσιες χώρες.
  • Να βοηθάει τις τελευταίες να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και φερεγγυότητας.
  • Να μετριάσει τον ηθικό κίνδυνο για τη διάσωση κρατών.
  • Να παρέχει κίνητρα για καλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία σε εθνικό επίπεδο.
Οι βασικοί άξονες της πρότασης:
  • Δημιουργία ειδικού ταμείου που θα πραγματοποιεί μεταφορές χρημάτων σε χώρες που βρίσκονται σε δύσκολες περιόδους, το οποίο θα χρηματοδοτείται με τακτικές ετήσιες συνεισφορές από τους προϋπολογισμούς των χωρών.
  • Στην περίπτωση μεγάλων κοινών κρίσεων, θα υπάρχει δυνατότητα δανεισμού του μηχανισμού (CFC) για να μην εξαντλούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου.
  • Απαίτηση από τις χώρες να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες, για να μπορέσουν να λάβουν ποσά που υπερβαίνουν τις αθροιστικές καθαρές εισφορές τους στο ταμείο.
  • Σχεδιασμός έτσι ώστε να αποφεύγονται οι μόνιμες μεταφορές χρημάτων σε κάποιες χώρες.
  • Αυτόματες μεταφορές χρημάτων αναλογικά με την απόκλιση του ποσοστού ανεργίας από τον κινητό μέσο όρο.
Τεχνικοί υπολογισμοί για την Ελλάδα:
Στην Ελλάδα η συνεισφορά υπολογίζεται περί το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ποσό μεγαλύτερο από άλλα κράτη. Σε περίπτωση κρίσης, εκτιμάται ότι τα κράτη θα λάβουν ποσό της τάξης του 10% με 20% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν υπήρχε το CFC την προηγούμενη 20ετία, θα ήταν η πιο ωφελημένη στην περίοδο της κρίσης, καθώς θα λάμβανε το 2013 ποσό ίσο με το 6% του ΑΕΠ της, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μόλις το 0,4% περίπου του ΑΕΠ τους.
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.