Προβληματισμένοι οι Κουβανοί για την νέα κυβέρνηση

Προβληματισμένοι οι Κουβανοί για την νέα κυβέρνηση

cuba

Την περασμένη Πέμπτη, ο Miguel Diaz-Canel έγινε και επίσημα ο νέος πρόεδρος της Κούβας, σημαίνοντας το τέλος της εποχής Castro στον προεδρικό θώκο μετά από πολλές δεκαετίες. Παρόλο αυτά, τόσο η αλλαγή αυτή, όσο και η ομιλία του, φαίνεται να πέρασαν απαρατήρητα στα μάτια του λαού και κυρίως της μικρομεσαίας αστικής τάξης.

Παρόλο που η χώρα βρίσκεται στα μέσα μιας ιστορικής αλλαγής στο πολιτικό τοπίο, φαίνεται πως η απάθεια και η αδιαφορία για το γεγονός αυτό έχουν κατακλίσει τους δρόμους της Havana. Μέρος αυτού οφείλεται στο ότι η νέα κυβέρνηση δεν είχε προγραμματίσει κανένα event για το ιστορικό αυτό γεγονός, παραβλέποντας (ουσιαστικά) τελείως το promotion αυτού. ” Σε άλλες χώρες, όταν ένας νέος πρόεδρος εκλέγεται, ο κόσμος γνωρίζει και αναμένει αλλαγές. Εδώ όμως κανείς δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.”, δήλωσε ο 28χρονος ψυχολόγος Luis Armenteros.
Όταν ο Raul Castro πήρε τα προεδρικά ηνία από τον αδελφό του Fidel το 2008, προχώρησε σε αυστηρές μεταρρυθμίσεις με σκοπό να χαράξει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον οικονομικά για την χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προέβλεπαν την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα διευκόλυναν σημαντικά τις μετακινήσεις πληθυσμών από την μία χώρα στην άλλη. Παρόλο αυτά, οι διαπραγματεύσεις αυτές διακόπηκαν εξαιτίας της εκλογής του Donald Trump, ο οποίος ήταν ξεκάθαρα κατά μιας τέτοιας συμφωνίας. Έτσι δυστυχώς, οι μεταρρυθμίσεις του Raul Castro (όπως για παράδειγμα οι άδειες για άνοιγμα μιας μικρομεσαίας επιχείρησης) σιγά-σιγά έχουν “απενεργοποιηθεί”.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η χώρα υπέστει και άλλο πλήγμα, όταν η αμερικανική πρεσβεία στην Havana προχώρησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων της, αλλά και την διακοπή έκδοσης θεωρήσεων(visa) σε Κουβανούς πολίτες.
Λίγο πριν το τέλος της προεδρικής του θητείας, ο Barack Obama έδωσε ένα τέλος στην μακροχρόνια Κουβανική Προσαρμογή του Νόμου (Cuban Adjustment Act).Αυτό εξασφάλισε στους Κουβανούς που κατάφεραν να εισέλθουν σε αμερικανικό έδαφος ή στα σημεία διέλευσης των συνόρων χωρίς θεώρηση διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, η απόφαση της κυβέρνησης Trump να καταργήσει κάποιες από τις λειτουργίες της πρεσβείας, καθιστά δύσκολη ξανά την μετακίνηση Κουβανών στις ΗΠΑ. “Υπάρχουν χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους ζουν στις ΗΠΑ και δεν έχουν τώρα την δυνατότητα να πάνε να τους επισκεφτούν.”, δήλωσε ένας γιατρός, ο οποίος ( με ανωνυμία ονόματος) πρόσθεσε ότι προσπαθεί να  με την σύντροφό του να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ χωρίς άδεια λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των τουριστών ( εκτός από Αμερικανούς πολίτες) που επισκέφτηκε την χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2018 μειώθηκε κατά 60%! 
Εν κατακλείδι, τα παραδείγματα αυτά αντικατοπτρίζουν δυστυχώς τις δυσχερείς συνθήκες ζωής των Κουβανών, οι οποίοι επιπρόσθετα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δύο ακόμα σοβαρά προβλήματα: Την ανικανότητα της κυβέρνησης Canel να εμπνεύσει αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας, αλλά και την σκληρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών (και κυρίως του Trump) απέναντι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση συμφωνίας που θα ενισχύσει οικονομικά την Κούβα.
Πηγές: The New York Times
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας