Τι είναι κούρεμα χρέους;

Τι είναι κούρεμα χρέους;

mainpic_1790502b

Μία χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της, δανείζεται χρήματα από άλλα κράτη ή και από τον ιδιωτικό τομέα, εκδίδοντας και πουλώντας ουσιαστικά σε αυτούς, ομόλογά της.
Όταν για κάποιον λόγο (όπως πχ αν κινδυνεύει με χρεοκοπία), θα πρέπει να μειώσει το χρέος της ώστε να συνεχίζει αυτό να είναι βιώσιμο και να μπορεί να το αποπληρώνει στους δανειστές της, τότε κάνει κούρεμα χρέους με την προϋπόθεση να το δεχτούν οι δανειστές της.
Δηλαδή, κούρεμα χρέους (debt haircut) είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται ώστε να μειωθεί το χρέος μιας χώρας.

Η σημασία της έννοιας κούρεμα χρέους, είναι ουσιαστικά η μείωση του χρέους της, μέσω ανταλλαγής των παλιών ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές, με καινούρια χαμηλότερης αξίας.
Έτσι η χώρα θα χρωστάει λιγότερα χρήματα και οι δανειστές μπορεί να δεχτούν, γιατί ακόμα κι έτσι, τους συμφέρει σε αντίθεση με το να χρεοκοπήσει και να μην πάρουν καθόλου χρήματα.
Για παράδειγμα, αν ένα ομόλογο κάνει 1000 ευρώ και το έχει αγοράσει ο δανειστής, τότε πχ μετά από 10 χρόνια θα πάρει για αυτό 1050 ευρώ (τα νούμερα είναι τυχαία).
Με το κούρεμα χρέους, το κράτος του λέει: Δώσε μου πίσω το ομόλογο των 1000 ευρώ, κι εγώ θα σου δώσω ένα άλλο αξίας 500 ευρώ (50% κούρεμα) και θα στο αποπληρώσω μετά από 10 χρόνια δίνοντας 525 ευρώ (κούρεμα ομολόγων). Έτσι ο δανειστής έχει υποστεί ζημιά 500 ευρώ + 25 ευρώ τόκους.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.