Η Κίνα, τα τελευταία 10 χρόνια, αγόρασε ή επένδυσε σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 318 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο παρουσίασε κατά περίπου 45% περισσότερη δραστηριότητα σε σχέση με την αντίστοιχη των ΗΠΑ κατά την περίοδο αυτή, σε όρους δολαρίου.
Ο όγκος και η φύση ορισμένων από αυτές τις επενδύσεις, από τις υποδομές ζωτικής σημασίας στην ανατολική και τη νότια Ευρώπη έως τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στα δυτικά, σήμαναν συναγερμό στην ΕΕ. Οι ηγέτες της, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, επιδιώκουν μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της αμείλικτης προόδου της Κίνας στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή που η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν για έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό διαλογής επενδύσεων, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο είναι σκεπτικές για μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι θα παρεμπόδιζε την ικανότητα των χωρών τους να προσελκύσουν το απαραίτητο κεφάλαιο.
Βέβαια πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες που τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης διαδικασίας ελέγχου για τις ξένες επενδύσεις έχουν ήδη μεγάλο αριθμό Κινεζικών επενδύσεων. Μεταξύ αυτών οι ίδιες Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία καθώς και η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Λιθουανία.
Το Bloomberg ανέλυσε δεδομένα για 678 ολοκληρωμένες ή εκκρεμείς συμφωνίες σε 30 χώρες από το 2008 για τις οποίες δημοσιεύτηκαν οι οικονομικοί όροι και διαπίστωσε ότι οι κινεζικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες έχουν συμμετάσχει σε συμφωνίες αξίας τουλάχιστον 255 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Περίπου 360 εταιρείες αναλήφθηκαν, μεταξύ αυτών η ιταλική κατασκευαστή ελαστικών Pirelli, ενώ οι κινεζικές οντότητες κατέχουν μερικώς ή εξ ολοκλήρου:
- Τέσσερα αεροδρόμια: Τουλούζη, Φρανκφούρτη, Τίρανα, Λονδίνο-Χίθροου
- Εξι λιμάνια: Πειραιάς, Κωνστάντζα, Μασσαλία, Βαλένθια, Ρότερνταμ, Μπρυζ
- Αιολικά πάρκα σε τουλάχιστον εννέα χώρες
- Δεκατρείς επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου: Μίλαν, Ίντερ, Λυών, Νις, Ατλέτικο Μαδρίτης, Εσπανιόλ, Σαουθάμπτον, Ρέντινγκ, Γουέστ Μπρομ, ‘Αστον Βίλα, Γούλβς, Χαλ, Μάντσεστερ Σίτυ.
Οι ιδιοκτησίες της Κίνας στην Ευρώπη |
Είναι σημαντικό ότι τα διαθέσιμα δεδομένα υποτιμούν το πραγματικό μέγεθος της Κίνας στην Ευρώπη καθώς αποκλείστηκαν 355 συγχωνεύσεις, επενδύσεις και κοινοπραξίες για τους οποίους οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν. Το Bloomberg εκτιμά πρόσθετη συνολική αξία 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, δεν συμπεριλήφθηκαν πράξεις χρηματιστηριακών συναλλαγών συνολικού ύψους τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και μερίδιο 9 δις δολαρίων στη μητρική εταιρεία Mercedes-Benz Daimler AG από την Zhejiang Geely Holding Group, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της Κίνας είναι στον τομέα των Χημικών (τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων), μέσω της εταιρείας ChemChina.
Ακολουθούν κατά σειρά οι τομείς των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, ιδιοκτησίας ακινήτων εξόρυξης, διαδικτύου και λογισμικού, εμπορίου, αυτοκινήτων, χρηματοοικονομικών, βιομηχανίας, ψυχαγωγίας, τηλεπικοινωνιών, υγείας και τροφίμων.
Πηγή : Bloomberg*