Ποίες είναι τελικά οι συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία του Ιράν;

Ποίες είναι τελικά οι συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία του Ιράν;

trump_iran
Αυτή λοιπόν, είναι η συνταγή για αστάθεια, λανθασμένους υπολογισμούς, και ίσως(δυστυχώς), πόλεμο.
Ένας από τους βασικότερους λόγους που ο Ντόναλντ Τράμπ κέρδισε τις εκλογές του 2016, ήταν το ότι έπεισε τον αμερικανικό λαό ότι είναι ο ιδανικός “deal maker” για την χώρα. Την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία του Ιράν, με το επιχείρημα ότι θα κατάφερνε να κλείσει μια καλύτερη από την τωρινή. Παρόλο αυτά, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ μικρές.
Με την απόφαση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε ουσιαστικά να “γκρεμίσει” τις προσπάθειες των Ευρωπαίων συμμάχων να βελτιώσουν την ήδη υπάρχουσα συμφωνία(!) Επιπρόσθετα, αποσταθεροποιείται περαιτέρω η Μέση Ανατολή, αφού, τόσο το Ιράν, όσο και οι γειτονικές του χώρες, ανησυχούν για το ποιος θα προσπαθήσει να πάρει την βόμβα πρώτος. Η απόφαση αυτή στέλνει επίσης το λάθος μήνυμα στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, πως όποια συμφωνία και αν κλείσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ πιθανό να παραβιαστεί από μελλοντικές κυβερνήσεις. Κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την άποψη του Τράμπ ότι ήταν μια “μεγάλη νίκη” για τις ΗΠΑ.
Είναι ευρέως γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή κατά αυτής της συμφωνίας του 2015, αποκαλώντας την μάλιστα “το χειρότερο deal στην ιστορία της χώρας”.
Οι τρείς βασικές ανησυχίες που είχε για την συμφωνία αυτή, ήταν: Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, η περιφερειακή του συμπεριφορά, αλλά και το γεγονός ότι οι βασικές διατάξεις της συμφωνίας( συμπεριλαμβανομένου και της περιορισμένης παραγωγής πυρηνικών στοιχείων) θα σταματούσαν να ισχύουν το 2030.
Μετά από 4 μήνες συναντήσεων, κορυφαίοι αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Γερμανία κάνανε σημαντική πρόοδο για να αντιμετωπίσουν τα τρία αυτά προβλήματα. Συμφωνήσανε στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν σε περίπτωση που συνεχίσει την κατασκευή πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας, αλλά και την κάκιστη συμπεριφορά του απέναντι στο Ιράκ, την Συρία και την Υεμένη.
Παρόλο αυτά, ο Τράμπ δεν έμεινε ικανοποιημένος από την πρόοδο αυτή. Ήθελε να “ξαναγράψει” άμεσα την συμφωνία. Αλλά, αντί να εκμεταλλευτεί τα επόμενα 12 χρόνια της συμφωνίας για να δει τί άλλες αλλαγές θα καταφέρουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του να βρουν, αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την μοναδική συμφωνία που είχε καταφέρει να καθυστερήσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων στο Ιράν(!) Οι Ευρωπαίοι είχαν καταφέρει σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να “καλύψουν” τις ανησυχίες του Τράμπ. Θα ήταν πραγματικά ένας διπλωματικός θρίαμβος. Μια πραγματική νίκη. Αλλά αυτό, δεν ήταν αρκετό για εκείνον.
Τώρα, με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, το Ιράν μπορεί να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου χωρίς όρια, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνειδητοποιούν πως κάθε συζήτηση για  μελλοντική συμφωνία με τις  ΗΠΑ(σε οποιοδήποτε τομέα) είναι ανούσια, λόγω της αναξιοπιστίας στο πρόσωπο του Τράμπ, και φόβοι δημιουργούνται για ξέσπασμα νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή.
Πηγές: Esquire, The New York Post
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας