Η καλύτερη χρονιά της 8ετίας για τις εισηγμένες

Η καλύτερη χρονιά της 8ετίας για τις εισηγμένες

eisigmenes[1]

Υστερα από σωρευτικές ζημιές σχεδόν 45 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις «γύρισαν» σε κερδοφορία τόσο το 2016 όσο και το 2017, παρουσιάζοντας πέρυσι την καλύτερη χρήση μετά το μακρινό 2009.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών από την ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε πέρυσι κατά 8,6%, στα 66,42 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη κατά 7,7%, στα 9 δισ. ευρώ, και τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας κατά 151,9%, στα 2,87 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων διαμορφώνεται στα 2,43 δισ. ευρώ (+28,5%).
Οι εισηγμένες εταιρείες «μοιράζουν» μάλιστα 1,37 δισ. ευρώ (+9%) στους μετόχους τους με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δηλαδή κάτι παραπάνω από τα μισά τους κέρδη.
Από το σύνολο των εισηγμένων που δημοσίευσαν ισολογισμούς, οι 106 ήταν κερδοφόρες, εκ των οποίων οι 57 αύξησαν περαιτέρω τα κέρδη τους, οι 29 εμφανίζουν μείωση, ενώ 20 επέστρεψαν από ζημιές σε κέρδη. Από τις υπόλοιπες 74 που ήταν ζημιογόνες, οι 25 εμφάνισαν ενίσχυση των ζημιών, 38 μείωση, ενώ 11 επέστρεψαν σε ζημιές.
Παρά τις δυσκολίες της εσωτερικής αγοράς (ρευστότητα, ζήτηση, ανταγωνισμός), το 2017 ήταν μια ουσιαστική θετική χρήση για τις εισηγμένες εταιρείες, σχολίασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης, αναφέροντας πως η επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιρειών και τη δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους, που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.
Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα και φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιρειών.
Ο καθαρός δανεισμός εμφάνισε μετριοπαθή αύξηση 2,7% και δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής περυσινής και εφετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά τα μερίσματα (αθροιστικά άνω των 2,5 δισ. ευρώ) φαίνεται πως είναι σε μια αναλογία που εξυπηρετεί τις ταμειακές ανάγκες των διανομών μερισμάτων.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας