“Κλείδωσε” η 4ετής ενισχυμένη εποπτεία

Η Κομισιόν ολοκληρώνει το κείμενο πρότασης απόφασης για τους όρους που θα διέπουν την ενεργοποίηση (για πρώτη φορά) του κανονισμού της Ενισχυμένης Εποπτείας. Αναμένεται να είναι σύντομο και θα διαμορφώνεται το καθεστώς επιτήρησης και εισροής 7 δισ. ευρώ ρευστότητας/διευκολύνσεων τα επόμενα 4 χρόνια: έως το καλοκαίρι του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση (που θα ενεργοποιεί τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ) θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα (στις 11 ή στις 12 Ιουλίου). Θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στο περιθώριο της οποίας θα εγκριθεί και η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ του πακέτου δόσεων (σ.σ. σε παράλληλη σύνοδο του ESM) η οποία επίσης θα συνοδεύεται από “ρήτρες” για τη χρήση του ποσού.

Η απόφαση της Κομισιόν για την Ενισχυμένη Εποπτεία θα περιλαμβάνει τον μηχανισμό 3μηνιαίων ελέγχων από τους θεσμούς και από το Eurogroup, τον τρόπο ανανέωσης/παράτασης του μηχανισμού, ενώ παράλληλα θα παραπέμπει και στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου. Ο λόγος για το 2σέλιδο κείμενο δεσμεύσεων της Αθήνας για τη μη αναστροφή των συμφωνηθέντων, τη διασφάλιση των πλεονασμάτων και τη διενέργεια συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ, στην ΑΑΔΕ, στις δαπάνες υγείας (μέσω του clawback) αλλά και στις αγορές, στις ιδιωτικοποιήσεις και στον κατώτατο μισθό.

Η εποπτεία θα έχει και ακόμη 2 πτυχές: το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που αποτελεί την “κανονική” εποπτεία των κρατών – μελών και ξεκινά από τον Οκτώβριο για την Ελλάδα, αλλά και τη Μεταμνημονιακή παρακολούθηση που θα συνεχισθεί έως ότου η Αθήνα αποπληρώσει το 75% των δανείων της, δηλαδή περίπου το 2066.

Ο μοχλός πίεσης της μεταμνημονιακής εποπτείας (πέρα από τις αγορές στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα με νέα αποστολή του οικονομικού επιτελείου από τη Δευτέρα στις ΗΠΑ για ραντεβού με επενδυτές) θα είναι τα 7 δισ. ευρώ που μπορεί να λάβει η χώρα έως και το 2022 αν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Όπως εξηγεί ο ΟΔΔΗΧ σε πληροφοριακό του κείμενο υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ τα επιπλέον κέρδη από τις παρεμβάσεις που έχουν “αιρεσιμότητες” οι οποίες συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία που θα ισχύει τα επόμενα 4 χρόνια.

Πηγή : Capital.gr

Σχολιάστε:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !