Success Story: Michael Sayman

Success Story: Michael Sayman

Michael Seyman

Ο Michael γεννήθηκε στο Μαϊάμι το 1996 με γονείς τον Βολιβιανό Miguel Sayman και στην Περουβιανή Maria Cristina Gálvez Sayman. Στην ηλικία των 13 ετών, έφτιαξε την πρώτη του εφαρμογή για smartphone, το παιχνίδι 4 Snaps. Στα 17, το Facebook του πρόσφερε μια θέση για πρακτική άσκηση που τον οδήγησε στο να γίνει ο νεότερος μηχανικός με εργασία πλήρους απασχόλησης στο Facebook.
Στην ηλικία των 19, ενώ δούλευε ακόμη στο Facebook, λάνσαρε το LifeStage, μια βίντεο-κεντρική εφαρμογή social media για μαθητές λυκείου, η οποία απαγόρευε την είσοδο σε όσους ήταν πάνω από 22 χρονών. Όπως δήλωσε, αυτός και οι φίλοι του χρησιμοποιούσαν ήδη εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ήθελε να φτιάξει κάτι διαφορετικό.
Λιγότερο από 12 μήνες αργότερα, το Facebook έβγαλε το Lifestage από το κατάστημα εφαρμογών και το έκλεισε στις 4 Αυγούστου 2017. Τώρα, 21 ετών, είναι εκατομμυριούχος, ζει στο Σαν Φρανσίσκο και εργάζεται στη Google αναπτύσσοντας το προϊόν Google Assistant. Ακούγεται σαν μια γοητευτική ζωή και παρόλο που τη ζει, ο Michael Sayman δυσκολεύεται να το πιστέψει.
“Είναι τρελό γιατί σε όλη την πορεία της ζωής μου ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ τίποτα από αυτά που έχουν συμβεί” είπε ο Seyman στο Business Insider. “Όλα αυτά είναι το είδος του συναισθήματος που νιώθω ότι όλα είναι όνειρο και θα ξυπνήσω κάποια στιγμή στην πραγματική μου ζωή. Η ιδέα ότι έχω συνεργαστεί με τον Mark Zuckerberg ή το να είμαι σε εταιρείες όπως το Facebook και η Google είναι τόσο περίεργα για μένα.”
Αν και η ζωή του φαίνεται αξιοζήλευτη, το ταξίδι του Sayman δεν ήταν χωρίς κακουχίες. Όταν ξέσπασε η ύφεση του 2008, έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά του να πληρώσει τους λογαριασμούς χρησιμοποιώντας τα χρήματα που έβγαζε από το σχεδιασμό εφαρμογών. Η δύσκολη παιδική ηλικία και η πολυτάραχη καριέρα του τον δίδαξαν πολλά σε νεαρή ηλικία και μπορούμε όλοι να κερδίσουμε κάτι από αυτά που έχει μάθει για την επαγγελματική σταδιοδρομία και τα χρήματα.
Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυής – απλά πρέπει να αναλάβεις πρωτοβουλία.
Εκείνοι που τον αποκάλεσαν «παιδί θαύμα» ή «ιδιοφυΐα» είναι πολύ μακριά, είπε ο Sayman.
“Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο σε αυτό είναι η υπόνοια ότι υπήρχε κάτι έμφυτο σε μένα με το οποίο γεννήθηκα – ενώ οι άλλοι όχι – το οποίο με οδήγησε εδώ που είμαι, παρά τις ευκαιρίες τις οποίες το διαδίκτυο απλά έθεσε στη διάθεση μου, καθώς και ότι ήμουν σε θέση να επωφεληθώ και να μάθω με την πάροδο του χρόνου.”
Το ότι είναι αυτοδημιούργητος – και λίγη τύχη – είναι αυτά που έφεραν τον Sayman στο σημείο όπου είναι σήμερα, είπε ο ίδιος.Έμαθε να κωδικοποιεί παρακολουθώντας εκπαιδευτικά βίντεο που έβρισκε στο Google. Με την πάροδο του χρόνου, ξεκίνησε να φτιάχνει εφαρμογές και να τις πουλάει.
Όταν ο Zuckerberg τον πλησίασε για την πρακτική άσκηση, ο Sayman είχε ήδη δημιουργήσει μια δημοφιλής εφαρμογή δωρεάν παιχνιδιών που ονομάζεται 4 Snaps που έφτασε στην κορυφή του App Store της Apple, ξεπερνώντας εφαρμογές όπως το Starbucks και το Fitbit..
Μην εξαρτάστε από κανέναν άλλον για την επιτυχία σας.
Αν και έχει εκπαιδευτεί από έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους της βιομηχανίας τεχνολογίας, ο Sayman θεωρεί ότι ελέγχει το πεπρωμένο του μόνος του. “Το μεγαλύτερο πράγμα που νομίζω ότι έμαθα με την πάροδο του χρόνου ήταν να μην εξαρτώμαι, πραγματικά, ποτέ από κανέναν για την επιτυχία μου”, είπε. “Ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι κάποιος, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, αν είναι συγγενείς ή όχι, όποια κι αν είναι η περίπτωση – ποτέ δεν βασίζω την επιτυχία μου στις ενέργειες κάποιου άλλου”.
Εάν η επιτυχία σας βασίζεται σε κάτι που κάνει κάποιος, πρέπει να καταλάβετε πώς να το αλλάξετε και να το κάνετε μόνοι σας, είπε ο Sayman. “Και αν κάποιος έρθει στην πορεία και σας βοηθήσει ή κάνει κάτι που δεν περιμένατε ότι θα συμβάλλει στην επιτυχία σας, αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά ποτέ μην βασιστείτε σε αυτό.”
Το ιδιαίτερο υπόβαθρο σας μπορεί να είναι η δύναμή σας.
Ο Sayman περιγράφει την πρώιμη ζωή του ως “μία από τις πιο αγχωτικές παιδικές ηλικίες που μπορεί να φανταστεί κανείς.” Η ύφεση του 2008 ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τους γονείς του, οι οποίοι κατείχαν ένα μικρό εστιατόριο κοτόπουλου στο Μαϊάμι. “Οι άνθρωποι θα σταματούσαν να τρώνε στο εστιατόριο. Οι γονείς μου θα σταματούσαν να έχουν εισόδημα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα πάντα.”
Όταν άρχισε να κερδίζει χρήματα από τις εφαρμογές του στην ηλικία των 13 ετών – βγάζοντας 100 έως 200 δολάρια ημερησίως από την πρώτη εβδομάδα – άρχισε να υποστηρίζει αποτελεσματικά την οικογένειά του. Ο Sayman δήλωσε ότι είναι διαφανής ως προς το ιστορικό του επειδή «μπόρεσε να μάθει πολλά από την πίεση της ανάγκης να διατηρήσει μια οικογένεια σε μια εποχή όπως αυτή».
Στην πραγματικότητα, αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στις καταστάσεις αυτές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του. “Εξαιτίας αυτής της υπαρξιακής κρίσης στην οικογένειά μου, σε στιγμές που δεν ήξερα αν είχαμε αρκετά χρήματα για φαγητό μερικές μέρες ή για να πληρώσουμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, η ανάγκη να δημιουργήσω εισόδημα, να δημιουργήσω κάτι μεγάλο ήταν τεράστια. Έτσι, νομίζω, αυτοί που ζουν χωρίς αυτή την πίεση έχουν ένα μειονέκτημα, γιατί δεν υπάρχει αυτή η υπαρξιακή κρίση που τους κυνηγάει καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους”.
Η ανάληψη ρίσκου συνήθως αξίζει τον κόπο – ακόμα κι αν φοβάσαι.
Ένας βασικός φόβος να καταλήξει σε μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που βίωσε σαν παιδί είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του Sayman. “Νομίζω ότι κάθε οικονομική απόφαση ή απόφαση καριέρας που λαμβάνω επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό”, είπε.
Ένα ρίσκο που ο Sayman δεν πήρε ήταν να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία όταν ήταν 18 ετών.”Ήταν το δεύτερο έτος της δουλειάς μου στο Facebook και είχα την ιδέα να βγω απλά εκεί έξω και να οικοδομήσω τη δική μου εταιρεία, να ξεκινήσω και πάλι τη δική μου εταιρεία και να κερδίσω κάποια χρήματα. Και ένα σωρό άνθρωποι μου είπαν να κάνω το άλμα. Δεν νομίζω ότι στο σημείο αυτό της ζωής μου ήμουν έτοιμος να κάνω αυτό το άλμα. Αλλά αυτή είναι μια κατάσταση όπου, αν θα το έκανα, ποιος ξέρει τι θα έβγαινε από αυτό;”
Πάντως ο Sayman βελτιώνεται με την ανάληψη κινδύνων, όπως αποδεικνύεται από την απόφασή του να φύγει από το Facebook και να εργαστεί στο Google τον Σεπτέμβριο του 2017. Αν και οι άνθρωποι του Facebook ήταν σαν οικογένεια για τον Sayman, πήγε στη Google για να αναγκαστεί να αποβάλλει τον φόβο του να “κάνει μερικές φορές άλματα”.
Ξοδέψτε τα χρήματά σας με τρόπο που υποστηρίζει τις αξίες σας.
“Τείνω να είμαι πιο αυθόρμητος με τα πράγματα. Έχω την τάση να ζω, υποθέτω, με τα αρκετά βασικά για την καθημερινότητα οπότε όταν έχω αυτές τις στιγμές όπου λέω “Ας πάμε στη Disney World!”, μπορώ να το κάνω χωρίς πρόβλημα.”
“Για μένα, με τον τρόπο που μεγάλωσα, τα μόνα πράγματα που με έκαναν πραγματικά ευτυχισμένο είναι να γνωρίζω ότι μπορώ να πληρώσω το ηλεκτρικό ρεύμα κάθε μήνα χωρίς πρόβλημα. Το να γνωρίζω ότι μπορώ να πληρώσω τον τηλεφωνικό λογαριασμό κάθε μήνα χωρίς πρόβλημα, ότι μπορώ να αγοράσω φαγητό κάθε μέρα… Αυτό είναι το μόνο πράγμα που πραγματικά χρειάζομαι στη ζωή μου.”
Είπε ότι ξοδεύει χρήματα σε πράγματα που θα κάνουν τη ζωή του πιο βολική, αλλά όχι απαραίτητα σε πράγματα που θα την κάνουν πιο πολυτελή: “Η υπερβολή δεν είναι κάτι που δίνω προτεραιότητα, αλλά η ευκολία είναι”.
Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μια ικανότητα που πρέπει να μάθετε.
Οι γονείς του Sayman δεν του δίδαξαν ποτέ να εξοικονομεί χρήματα. “Κανείς δεν τους δίδαξε πραγματικά να εξοικονομούν χρήματα. Έτσι είμαστε όλοι απλά να ελπίζουμε ότι στο μέλλον κάτι θα πάει καλά. Μέχρι στιγμής, νομίζω ότι έχω κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά με αυτό”.
Πρέπει να μαθαίνετε και να βελτιώνεστε συνεχώς.
Ο Sayman υπενθυμίζει συνεχώς στον εαυτό του ότι δεν είναι ιδιοφυΐα ή ξεχωριστός. “Υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά εκεί έξω που είναι πιο έξυπνα από μένα, που ξέρουν πώς να κωδικοποιούν με τρόπο καλύτερο από ποτέ, που είναι καλύτεροι σχεδιαστές, καλύτεροι μηχανικοί και δεν έχουν αυτά που έχω”. Εάν το έχει αυτό κατά νου είπε ότι θα είναι σε θέση να βελτιώνεται συνεχώς και να βελτιώνει αυτό που κάνει.

Αρκετά ώριμος για την ηλικία του και πολύ ταπεινός ο Sayman αποτελεί, όχι μόνο ένα παράδειγμα του American Dream στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά ένα παράδειγμα ανθρώπου τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους. Με το χαρακτήρα αυτό – και με λίγη τύχη όπως θα έλεγε ο ίδιος – είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον με νέες εφαρμογές και ίσως με τη δική του εταιρεία.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Ίσως σας ενδιαφέρει