Success Story: Richard Branson

Success Story: Richard Branson

76-Intelligent-Richard-Branson-Quotes

Ξεκίνησε την πρώτη επιχείρηση στα 16 του. Σήμερα είναι ένας άνθρωπος γνωστός σε όλον τον κόσμο ως συνώνυμο του επιχειρηματικού πνεύματος και της καινοτομίας. Ο λόγος για τον Sir Richard Branson, ιδρυτή της Virgin Group και με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια.
Ο Richard Branson γεννήθηκε το 1950 στο Surrey της Αγγλίας και λόγω της μάχης του με την δυσλεξία παράτησε το σχολείο στα 16 του. Τότε είναι που εμφάνισε τα πρώτα σημάδια επιχειρηματικότητας, αφού ίδρυσε ένα νεανικό περιοδικό ονόματι “Student”. Η πρώτη έκδοση είχε έσοδα $8,000, τα οποία προήλθαν από διαφημίσεις. Αναγκαζόταν να μένει σε φίλους, έψαχνε απελπισμένα για διαφημιστές και πήγε μέχρι και στην φυλακή, επειδή έψαχνε έναν πιο σύντομο δρόμο στην επιτυχία.
Το 1969 ο Branson ζούσε στο Λονδίνο, στο κέντρο της Βρετανικής μουσικής σκηνής και των ναρκωτικών.

Είχε την ιδέα να αρχίσει να πουλάει μουσικούς δίσκους και να τους παραδίδει στους πελάτες του μέσω ταχυδρομίου, κάτι ανήκουστο για την εποχή εκείνη (το concept μας θυμίζει λίγο την σημερινή Amazon). Η επιχείρηση πήγε μέτρια, αλλά αρκετά καλά ώστε να ανοίξει ένα μαγαζί με δίσκους στην Oxford Street.
Κατάφερε να επεκταθεί και το 1972, σε ηλικία 22 χρονών άνοιξε ένα στούντιο ηχογράφησης με τον Nik Powell, και έτσι γεννήθηκε η Virgin Records. Υπέγραψε συμβόλαιο με άγνωστους καλλιτέχνες που όμως αποδείχθηκαν επιτυχείς και ύστερα ακολούθησαν συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols και οι Rolling Stones.
Το ανήσυχο επιχειρηματικό του δαιμόνιο δεν τον άφησε σε ησυχία. Ίδρυσε την ταξιδιωτική Voyager Group το 1980, την αεροπορική Virgin Atlantic το 1984 με πρωταρχικό ρόλο στον κλάδο της και το χαρτοφυλάκιο εταιρειών συνέχισε να μεγαλώνει. Ακολούθησαν οι , Virgin America, Virgin Holidays, Virgin Cola, Virgin Trains, Virgin Hotels και Virgin Galactic. Το όνομα Virgin προέκυψε όταν το πρότεινε ένας συναίτερος του Richard Branson, καθώς ήταν πρωτάρηδες στον εταιρικό κόσμο.

Αν τα όνειρά σου δεν σε τρομάζουν, είναι πολύ μικρά

Μπορεί να έγινε ο πρώτος άνθρωπος με 8 διαφορετικές εταιρείες, όλες σε διαφορετικούς κλάδους και όλες με έσοδα πάνω από 1 δισ., αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε το 1992 να πουλήσει την Virgin Records έναντι 1 δισ. δολαρίων.
Συντετριμένος από το γεγονός αυτό, ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην μουσική βιομηχανία και ίδρυσε το 1993 τον ραδιοφωνικό σταθμό Virgin Radio και λίγο αργότερα μια δεύτερη δισκογραφική εταιρεία, την V2.
Εκτός από την επιχειρηματικότητα και φιλανθρωπία του, ο Branson είναι ιδιαίτερα γνωστός για τους περιπετειώδης τρόπους που προωθεί τις εταιρείες του και τραβάει την προσοχή. Όταν ίδρυσε την Virgin Atlantic, μπήκε σε ένα αερόστατο και έκανε το γύρω του κόσμου. Μπορεί να έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο όταν πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως εξηγεί ο ίδιος, όμως γλύτωσε και πέτυχε τον σκοπό του.  Άλλες ιστορίες είναι όταν ντύθηκε νύφη για να προωθήσει την Virgin Brides, και όταν οδήγησε ένα τανκ στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
 

 
Το 2004 έκανε ένα μεγάλο βήμα με την είσοδό του στον… διαστημικό τουρισμό! Η Virgin Galactic είναι η πρώτη εταιρική διαστημική γραμμή και το σκάφος της, SpaceShipTwo, έσπασε το φράγμα του ήχου το 2013 στην πρώτη πτήση του. Σκοπός της είναι η μεταφορά ανθρώπων στο διάστημα σε προσιτές τιμές.
Η πιο πρόσφατη εταιρεία είναι η Virgin Voyages, η οποία θα προσφέρει κρουαζιέρες και αναμένεται να κάνει ντεμπούτο το 2020.
Σήμερα η Virgin Group έχει στο δυναμικό της πάνω από 60 εταιρείες και ελέγχει πάνω από 400 εξωτερικές εταιρείες. Έχει δραστηριότητα σε 35 χώρες, 71.000 εργαζομένους και ετήσια έσοδα 20 δισ. λιρών. Μερικοί κλάδοι που δραστηριοποιείται είναι ο τραπεζικός, τα βιβλία, η μουσική, οι μεταφορές (αεροπλάνα, τραίνα, διαστημική γραμμή), ο αθλητισμός, τα ξενοδοχεία, η τεχνολογία και άλλα πολλά.
Ο Richard Branson κατέχει τον τίτλο του “Sir” από το 1999, για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα. Σήμερα δεν είναι πια CEO της Virgin, αλλά ασχολείται ενεργά με τις φιλανθρωπίες μέσω της Virgin Unite, η οποία καταπολεμά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Επίσης, προσφέρει υποτροφίες, δωρεές και βοήθεια σε νέους επιχειρηματίες μέσω της Virgin Startups.
Πλέον ζεί στο ιδιωτικό του νησί με την οικογένειά του. Σε ηλικία 68 ετών είναι ένας άνθρωπος που πάντα πίστευε στην καινοτομία και στα ρίσκα. Είναι προφανές πως το επιχειρηματικό του δαιμόνιο εξακολουθεί να τον ακολουθεί. Όπως λέει στην αυτοβιογραφία του, ”Losing My Virginity”:

Πάνω απ’όλα θες να δημιουργήσεις κάτι που θα είσαι περήφανος για αυτό. Ποτέ δεν έκανα κάτι μονάχα για τα λεφτά, αν αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός σου καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου

 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.