Μήπως ζούμε πάνω από διαμάντια;

Μήπως ζούμε πάνω από διαμάντια;

fc57cf26890148038d0fe8c0b7b44975

Κάτω από την επιφάνεια της γης ίσως βρίσκονται 1 τετράκις εκατομμύριο τόνοι διαμαντιών, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems.
Όμως, μην αρχίσετε να τρέφετε ελπίδες ως προς την εξόρυξή τους: Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εναποθέσεις διαμαντιών βρίσκονται σε «κρατονικές ρίζες», 145 – 240 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης (βάθος πολύ μεγαλύτερο από το μέγιστο βάθος στο οποίο έχει πάει ποτέ γεωτρύπανο).
«Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι το διαμάντι ίσως να μην είναι ένα εξωτικό ορυκτό, αλλά αντίθετα ένα σχετικά κοινό ορυκτό βάσει της γεωλογικής κλίμακας των πραγμάτων» είπε στο MIT News ο Ulrich Faul.
«Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα διαμάντια αυτά, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα διαμάντια απ’ ό,τι νομίζαμε πριν».
Πώς τα βρήκαν όμως τα διαμάντια οι επιστήμονες εφόσον βρίσκονται σε τέτοιο βάθος; Η απάντηση προέρχεται από σεισμικά δεδομένα – ή ηχογραφημένα ηχητικά κύματα από σεισμική δραστηριότητα (όπως σεισμοί και τσουνάμι).
Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα μοντέλα για να δημιουργήσουν εικονικούς βράχους, οι επιστήμονες προσπάθησαν να υπολογίσουν ποιες ουσίες θα μπορούσαν να συνθέτουν τις ρίζες των κρατόνων ώστε να επιτρέπουν στον ήχο να περνάει με τέτοια ταχύτητα.
Τα διαμάντια ταιριάζουν με τις σχετικές υποθέσεις, και για να φτάσουν την ταχύτητα του ήχου που περνάει μέσα από τις ρίζες οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ρίζες πρέπει να είναι αποτελούνται κατά 1%-2% από διαμάντια.
 
Πηγή: fortunegreece.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας