ΔΝΤ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις, μη βιώσιμα τα υψηλά πλεονάσματα

ΔΝΤ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις, μη βιώσιμα τα υψηλά πλεονάσματα

79F399D6-4B77-E030-2A1B-1C9700C2140D

Τη μεταρρυθμιστική προσήλωση που πρέπει να επιδείξει ώστε να πετύχει τους στόχους σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο υπογράμμισε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη συνεδρίασή του για την ελληνική οικονομία.
Στην έκθεση που καταρτίστηκε και συνοδεύεται από ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους διαφωνεί με την ΕΕ στις παραμέτρους της βιωσιμότητας, βλέπει πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη στο μέλλον, καθώς και δυσμενέστερους όρους δανεισμού.
Η ανάκαμψη προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα με την ανάπτυξη να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2% εφέτος και στο 2,4% το 2019, με την ανεργία να υποχωρεί καθώς θα κλείνει το παραγωγικό κενό.
Μακροπρόθεσμα, βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ από το 2027 και μετά (έναντι 2,2% που βλέπει η Κομισιόν). Εκτιμά ότι για να φτάσει στο 2,2% του ΑΕΠ δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει σταθερή και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Ουσιαστικά διατηρεί επιφυλάξεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης στις αγορές, καθώς βιώσιμα είναι πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Αναφέρει ότι εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο υποστηρικτικών συνθηκών χρηματοδότησης διεθνώς, του εσωτερικού πολιτικού – εκλογικού ημερολογίου με πιθανές εκλογές το 2019 και κίνδυνο να ανατραπούν οι μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, η γήρανση του πληθυσμού εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει βαρίδι για τη δυναμική της ανάπτυξης,αυξάνοντας έτσι την ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η μόνη λύση είναι η ενίσχυση του ΑΕΠ και των επενδύσεων.
Δεδομένης της σημαντικής προσαρμογής που έχει γίνει μέχρι σήμερα το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζοντας επιπλέον ότι η επίτευξη των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεπάγεται κόστος για την ανάπτυξη, λόγω των υψηλών φόρων και του περιορισμού των κοινωνικών και επενδυτικών δαπανών.
Το Ταμείο ξεκόβει επίσης κάθε κουβέντα για την αναστροφή των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις. Θεωρεί αβέβαια τα αντίμετρα, ενώ δεν δέχεται ότι υπάρχει ο “δημοσιονομικός χώρος”.
Ζητά επίσης και νέες παρεμβάσεις σε εργασιακό και διατήρηση των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας και στις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στις αγορές, καθώς και πιο χαμηλούς συντελεστές σε ασφαλιστικά “χαράτσια” και ΦΠΑ προκειμένου να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη.
Ακόμη, τονίζεται η ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικες μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών και ένα πιο περιεκτικό και φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.
Ορισμένοι εκτελεστικοί διευθυντές έκριναν ότι αυτά τα μέτρα θα μειώσουν σημαντικά τις μακροπρόθεσμες ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα παραμένει αβέβαιη και υπογράμμισαν την ανάγκη ρεαλιστικων εκτιμήσεων για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Βέβαια, χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να στηρίξουν τη χώρα στο μέλλον (γεγονός με θετικό αντίκτυπο στις αγορές), μεταξύ άλλων και με περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό χρειαστεί.
Πηγές: Cnn.gr, Capital.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας