Πώς να ξεκινήσετε την καριέρα σας στην αγορά ακινήτων

Πώς να ξεκινήσετε την καριέρα σας στην αγορά ακινήτων

20161005213936-rental-homes-balconies

Ο κλάδος των ακινήτων είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς για πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους και συνήθως επιλέγουν να επενδύσουν μόνο σε αυτόν, αντί σε μετοχές εταιρειών για παράδειγμα.
Ένας από τους πιο επιτυχημένους και πλούσιους “property developer” στις μέρες μας, ο Grant Cardone, είχε πει πως έβγαλε τα εκατομμύριά του επενδύοντας σε ακίνητα, γιατί ξέρει πως θα είναι εκεί ακόμα και σε 20 χρόνια. Θα μπορεί συνεπώς να έχει ένα ενεργό εισόδημα μακροπρόθεσμα, αντί να αγοράσει μετοχές σε μια εταιρεία που κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει σε 2 χρόνια.
Εκτός από το δυστυχώς μεγάλο αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται, σας παρουσιάζουμε 8 βήματα για να κάνετε την είσοδό σας στην αγορά:
1) Φτιάξτε ένα Business Plan:  αναλύστε τους σκοπούς, τους στόχους σας αλλά και την αγορά που σας ενδιαφέρει, καθώς και τα βασικά οικονομικά στοιχεία. Όπως το αρχικό σας κεφάλαιο, πώς σκοπευέτε να το αξιοποιήσετε και κάποιες προβλέψεις. Αυτό γίνεται κυρίως για δική σας διευκόλυνση.
2) Buy-to-sell ή Buy-to-let?: ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, είναι να αποφασίσετε αν θα αγοράζετε ακίνητα ώστε να τα ξαναπουλήσετε (Buy-to-sell) ή για να τα νοικιάζετε και να εισπράττετε ενοίκιο (Buy-to-let). Η Buy-to-let στρατηγική προσφέρει  μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, η οποία μπορεί να συμπληρώσει ή να αντικαταστήσει το τωρινό σας εισόδημα, αφού επιτρέπει την λήψη “ρευστού” ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Στην στρατηγική Buy-to-sell τα πράγματα είναι πιο βραχυπρόθεσμα και είναι ένας τρόπος να αυξήσετε το αρχικό σας κεφάλαιο. Όμως εξαρτάται πιο πολύ από τις συνθήκες της αγοράς και έχει μεγαλύτερο ρίσκο.
3) Εάν ακολουθήσετε την Buy-to-let οδό, θα πρέπει να σκεφτείτε αναλυτικά την απόδοση των ενοικίων, τόσο τώρα όσο και μελλοντικά. Σε ιδανικές συνθήκες, το συνολικό ετήσιο ενοίκιο θα πρέπει να είναι το 10% της αξίας του ακινήτου.
4) Τοποθεσία: ζωτικό κομμάτι στις αποφάσεις σας. Ένα κοινό λάθος είναι πως μερικοί αγοράζουν ακίνητα που είναι ήδη σε καλές τοποθεσίες. Θα πρέπει να βρείτε έναν δρόμο/πόλη/περιοχή που θα έχει καλές προοπτικές για το μέλλον, ώστε να αγοράσετε το ακίνητο φθηνά.
5) Κάντε την αναζήτησή σας μέχρι να βρείτε το ακίνητο που σας ενδιαφέρει και όταν έρθει η στιγμή της αγοράς, διαπραγματευτείται στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.
6) Είναι σημαντικό να αγοράζετε την κατάλληλη στιγμή. Είναι εύκολο να σας επηρεάσουν μεσιτικά γραφεία λέγοντας πως η καλύτερη στιγμή είναι “τώρα”. Όπως προαναφέρθηκε, κάντε καλή αναζήτη και ανάλυση της της αγοράς.
7) Διαμορφώστε το ακίνητο κατάλληλα. Μόλις αγοράσετε κάποιο σπίτι ή διαμέρισμα, είναι σημαντικό να κάνετε όποιες αλλαγές και επιδιωρθώσεις χρειάζονται. Ανάλογα φυσικά αν το προορίζετε για κάποια οικογένεια, φοιτητή, γραφεία εταιρείας κ.τ.λ.
8) Budget. Ρυθμίστε το αρχικό σας κεφάλαιο με όποιον τρόπο νομίζετε (δάνειο, προσωπικό κεφάλαιο κ.τ.λ.) και φροντίστε αν έχετε αρκετά στην άκρη μόλις αγοράσετε το πρώτο σας ακίνητο, γιατι μπορεί να χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να αγοράστεί ή ενοικιαστεί.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρει