Πότε μια Startup λαμβάνει τον τίτλο “Unicorn”;

Πότε μια Startup λαμβάνει τον τίτλο “Unicorn”;

2018-04-04_5ac4bd41060d4_https_2F2Fcdn.evbuc.com2Fimages2F427622762F2412535747732F12Foriginal

Ζούμε στην εποχή των Startups. Κάθε χρόνο αναφύονται νεοφυείς φιλόδοξες επιχειρήσεις με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό, που θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους. Κάποιες το έχουν καταφέρει… άλλες έχουν αποτύχει πριν καν ξεκινήσουν.
Ίσως να έχετε ακούσει τον όρο “Unicorn Startup” και να έχετε αναρωτηθεί τί σημαίνει, αλλά και πότε προσδίδεται αυτός ο άτυπος τίτλος σε μια εταιρεία.
Η απάντηση είναι πολύ απλή:  Unicorn είναι μια επιχείρηση που έχει αξία τουλάχιστον $1 δισεκατομμύριο.
Ο όρος εφευρεύθηκε για πρώτη φορά το 2013 από την Aileen Lee, η οποία επέλεξε το μυθικό πλάσμα του μονόκερου για να περιγράψει τις στατιστικά ελάχιστες επιχειρήσεις που σπάνε το φράγμα του 1 δισ. σε αξία.
Σήμερα υπάρχουν 279 Unicorn εταιρείες παγκοσμίως, με τις 5 μεγαλύτερες να είναι οι:

  1. Uber ($70 δισ.)
  2. ANT Financia ($60 δισ.)
  3. Didi Chuxing ($56 δισ.)
  4. Xiaomi ($50 δισ.)
  5. Airbnb ($35 δισ.)

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τον αριθμό των Unicorns που γεννήθηκαν από το 2004 μέχρι το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η αξία μιας εταιρείας υπολογίζεται με βάση την απόδοση προηγούμενων ετών, τις προβλέψεις και την αγορά, υπάρχει περίπτωση μία να γίνει Unicorn “κατευθείαν” μέσω εξαγοράς από μεγαλύτερη εταιρεία.
Παράδειγμα αποτελεί η αγορά της Instagram από την Facebook για $1 δισ., που μετέτρεψε την πρώτη σε Unicorn.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.