Σαουδάραβες οι χρηματοδότες εξόδου της Tesla από το χρηματιστήριο

Σαουδάραβες οι χρηματοδότες εξόδου της Tesla από το χρηματιστήριο

tesla_logo

Λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του σχεδίου εξόδου της Tesla από το χρηματιστήριο, την ύπαρξη της οποίας είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο ισχυρός άνδρας και CEO της Tesla Έλον Μασκ, “δείχνοντας” προς την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και του κρατικού επενδυτικού fund της.
Στην ανάρτησή του, ο Μασκ δηλώνει ότι πιστεύει πως μια έξοδος της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla από το χρηματιστήριο θα επιδράσει θετικά στους μετόχους της, ενώ αναφέρει επίσης ότι έχει ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για τις πηγές χρηματοδότησης που ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει.
Αναφερόμενος στην αποστροφή του στο γνωστό tweet με το οποίο αποκάλυψε τα σχέδιά του, περί “εξασφαλισμένης χρηματοδότησης”, ο CEO της Tesla διευκρινίζει ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας τον είχε προσεγγίσει προ διετίας, προτείνοντάς του την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, με ενεργό σαουδαραβική επενδυτική συμμετοχή, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας της αραβικής μοναρχίας, που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο πετρέλαιο.
Όπως αναφέρει ο Μασκ, τα σαουδαραβικά κεφάλαια “φθάνουν και περισσεύουν” για τη χρηματοδότηση μιας τέτοιας κίνησης.
Μετά και την απόκτηση ποσοστού περί το 5% των μετοχών της Tesla από το σαουδαραβικό fund μέσω χρηματιστηρίου, οι Σαουδάραβες επαναπροσέγγισαν τον Μασκ, όπως δηλώνει ο ίδιος, επαναφέροντας το σχέδιο για έξοδο από το χρηματιστήριο.
Ο επικεφαλής της Tesla αναφέρει ότι από την πλευρά των Σαουδαράβων δεν χρειάζεται καμία άλλη διεργασία και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με το σχέδιο χρηματοδότησης της εξόδου, ωστόσο ο ίδιος θα έχει επαφές με άλλους μεγάλους μετόχους της Tesla για να ερευνήσει τις διαθέσεις τους.
Ο Μασκ συμπληρώνει τέλος ότι οι εκτιμήσεις περί ανάγκης χρηματοδότησης ύψους 70 δισ. Ευρώ, με βάση την τιμή ανά μετοχή που έδωσε ο ίδιος (420 δολάρια ανά μετοχή) είναι εσφαλμένες, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τα δύο τρίτα του συνόλου των μετοχών δεν θα αλλάξουν χέρια, αλλά θα παραμείνουν στους ήδη υπάρχοντες μετόχους, απλώς εκτός χρηματιστηρίου.
Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα αποτελείται από ίδια κεφάλαια και όχι από δανεισμό, προκειμένου η ιδιωτική πλέον Tesla να μην αρχίσει τη νέα πορεία της υπό το βάρος δυσβάσταχτων δανειακών υποχρεώσεων.
Οποιαδήποτε απόφαση, πάντως, θα ληφθεί, όπως σημειώνει ο Μασκ, μετά από έκθεση επιτροπής του δ.σ. της εταιρείας, μετά από ενδελεχή εξέταση των στοιχείων και θα τεθεί στην κρίση των μετόχων, οι οποίοι θα ψηφίσουν επ’ αυτής.
Πηγή: Capital.gr
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας