Οι 5 καλύτερες Ευρωπαϊκές χώρες για να ξεκινήσεις μια Startup

Οι 5 καλύτερες Ευρωπαϊκές χώρες για να ξεκινήσεις μια Startup

123_entrepreneur-tree_54364099_l-1024x683

Μπορεί η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ανατολικής και Μεσογειακής Ευρώπης να μην είναι τόσο μπροστά σε θέμα “Startup”, όσο χώρες της Βορειο-Δυτικής Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, αλλά σίγουρα κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Μιλώντας για την Ελλάδα τουλάχιστον…
Ποιές είναι λοιπόν αυτές οι καλύτερες Ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν ένα φιλόξενο επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον για Startup; Το Entrepreneur σας τις παραθέτει:
 
1) Ηνωμένο Βασίλειο
Παρά τις αβεβαιότητες του Brexit για πολλούς, το Η.Β παραμένει μια χώρα “κλειδί” για Startups. Με πυρήνα το Λονδίνο, η χώρα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό Unicorn Startups (πατήστε εδώ για να δείτε την σημασία τους), μηχανικούς, προγραμματιστές και γενικότερα ταλαντούχους ανθρώπους.
Η χώρα πρωτοπορεί στην Ευρώπη σε θέματα Venture Capital (οργανισμοί που επενδύουν σε Startups), καθώς το 2017 επενδύθηκαν 4.5 δισ. λίρες.
Επίσης, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι 19% (μεγάλη πιθανότητα να μειωθεί σε 17% μέχρι το 2020) και οι επιχειρήσεις χρεώνουν Φ.Π.Α μόνο αν ο ετήσιος τζίρος τους ξεπερνά τις 85,000 λίρες.
 
2) Ιρλανδία
Εταιρείες όπως Facebook, Apple, Twitter και Google έχουν βρεί “καταφύγιο” στην Ιρλανδία, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που προσφέρει η χώρα.
Οι επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες διπλασιάστηκαν το 2016 και ο εταιρικός φόρος είναι 12.5%. Ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
 
3) Γερμανία
Η Γερμανία ήταν ανέκαθεν από τους πρωτοπόρους στον επιχειρηματικό κόσμο (Soundcloud, Dubsmash κ.τ.λ) και παραμένει, αφού στην χώρα ιδρύονται συνεχώς εκατοντάδες εταιρείες, με κέντρο το Βερολίνο.
Εκτιμάται πως μετά την επίσημη έξοδο του Η.Β από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές ακόμα Startups θα καταφύγουν στην Γερμανία, καθώς πολλά πλεονεκτήματα του Η.Β θα σταματήσουν, όπως η ελεύθερη μετακίνηση.
Ο εταιρικό φόρος στην Γερμανία είναι 15% επί των κερδών μιας επιχείρησης.
 
4) Σουηδία
Αν και με πληθυσμό μόλις 10 εκ., στην Σουηδία δημιουργήθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες σύγχρονες εταιρείες, όπως το Spotify.
Ο εταιρικός φόρος στην χώρα είναι 22% και εκτιμάται πως θα μειωθεί σε 20,6% μέχρι το 2021, σε μια προσπάθεια να δωθεί ένα ακόμη κίνητρο στην ήδη ζωηρή επιχειρηματικότητα που διαθέτει.
 
5) Φινλανδία
Καθώς η χώρα είναι σπίτι πολλών επιτυχημένων εταιρειών, οι ξένες επενδύσεις σε Startups αυξήθηκαν κατά 33%.
Αυτή τη στιγμή, η Φινλανδία έχει εταιρικό φόρο 20%, μειωμένο από 24.5% το 2014.
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.