Τι είναι η διάσωση (Bailout);

Τι είναι η διάσωση (Bailout);

BR

Η διάσωση (bailout) είναι ένας οικονομικός όρος που υποδηλώνει την οικονομική ενίσχυση μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή μιας χώρας που κινδυνεύει να πτωχεύσει, από εξωτερική βοήθεια. Η διάσωση μπορεί να γίνει είτε με δάνειο, είτε με ομόλογα, είτε με μετοχές, είτε με μετρητά.
Τα προγράμματα διάσωσης εξετάζονται συνήθως μόνο για εταιρείες ή βιομηχανίες των οποίων οι πτωχεύσεις αναμένεται να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία στο σύνολό της και όχι μόνο σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή στον κλάδο.
Για παράδειγμα, μια εταιρεία που έχει τεράστιο εργατικό δυναμικό μπορεί να διασωθεί επειδή η οικονομία δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην αύξηση της ανεργίας που θα συμβεί εάν η επιχείρηση βάλει λουκέτο.
Προσοχή όμως! Αν μια επιχείρηση δανειστεί ένα ποσό από μια τράπεζα για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και να μην πτωχεύσει άμεσα, τότε δεν υπάρχει περίπτωση bailout αλλά μιας εμπορικής συμφωνίας από αυτές που συμβαίνουν στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Αν όμως ο ίδιος επιχειρηματίας δανειστεί χρήματα από την οικογένειά του, φίλους, γνωστούς και οποιονδήποτε του προσφέρει λύσεις που δεν μπορεί να εξασφαλίσει στην αγορά (μικρά επιτόκια, χωρίς εγγυήσεις κτλπ) τότε πρόκειται για bailout.
Αντίστοιχα, αν μια χώρα μπορεί να δανειστεί από κάποιον οργανισμό (ΕΚΤ) ή μια άλλη χώρα με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο της αγοράς, τότε το δάνειο αυτό μπορεί να θεωρηθεί bailout.


Το Business Review επιθυμεί ο κάθε αναγνώστης του να είναι σε θέση να κατανοεί βασικούς όρους ώστε να μπορεί να διαβάζει κάθε άρθρο με άνεση. Για να διαβάσετε περισσότερους όρους, κάντε κλικ στην ετικέτα “Ορολογία” η πατήστε ΕΔΩ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει