Μπορούν οι ΗΠΑ και το Πακιστάν να λύσουν τους διμερείς δεσμούς τους;

Μπορούν οι ΗΠΑ και το Πακιστάν να λύσουν τους διμερείς δεσμούς τους;

6c92e670a6fd4d72a8589dd7e751b441_18

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan έρχεται αντιμέτωπος με την πρώτη του πραγματική δοκιμασία ως επικεφαλής της κυβέρνησης, καθώς διεξάγει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στο Ισλαμαμπάντ. Ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών του Khan είναι αρκετά στενά.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Joseph Dunford έφτασαν στο Ισλαμαμπάντ την Τετάρτη για να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τις πακιστανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Imran Khan, του υπουργού Εξωτερικών Shah Mahmood Qureshi, και του αρχηγού του στρατού του Πακιστάν, κ. Qamar Javed Bajwa. Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο Αφγανιστάν, ιδίως η ασυγκράτητη συνεργασία του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, ήταν ψηλά στην ατζέντα του Pompeo. Μετά τη συνάντηση του Pompeo με τον ομόλογό του Qureshi, το εξωτερικό γραφείο του Πακιστάν δήλωσε ότι “οι συζητήσεις για διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα” έλαβαν χώρα στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.
Την Κυριακή, η κυβέρνηση Trump ακύρωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την ισλαμική χώρα λόγω της αντιλαμβανόμενης απροθυμίας του Ισλαμαμπάντ να δράσει εναντίον των μαχητικών ομάδων. Η απόφαση του Πενταγώνου να αποσυρθεί το πακέτο προέρχεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε στις αρχές του έτους ότι η κυβέρνησή του είχε αναστείλει τις πληρωμές βοήθειας προς το Πακιστάν λόγω των “ψεμμάτων και της εξαπάτησης”. Η σκληρή χροιά της Ουάσινγκτον δεν έκατσε καλά με τις πακιστανικές αρχές, ειδικά με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι αποφασίζουν για θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Khan συμφωνεί με τις πολιτικές ασφάλειας του στρατού έναντι του Αφγανιστάν και της Ινδίας. Από τότε που έγινε πρωθυπουργός, ο Khan διεξήγαγε τρεις μακρές συνομιλίες με τον στρατηγό Bajwa σχετικά με τα θέματα ασφάλειας. Είναι επομένως σαφές ότι η κυβέρνηση και οι στρατιωτικοί μίλησαν με τον Pompeo και τον Dunford με ένα κοινό σκεπτικό. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφές τι θέλει από το Πακιστάν – το Ισλαμαμπάντ αναλαμβάνει αποφασιστική δράση εναντίον του μαχητικού δικτύου Haqqani που λειτουργεί στο έδαφός του και βοηθά με ειλικρίνεια την Ουάσιγκτον για τον τερματισμό του 16χρονου πολέμου στο Αφγανιστάν.
Η άρνηση συμμόρφωσης με τα αιτήματα της Ουάσινγκτον θα είναι σίγουρα δύσκολη για τον πρωθυπουργό Khan, ο οποίος ήταν χρόνια κατά της αμερικανικής πολιτικής στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την υποστήριξή του στους Ταλιμπάν. Αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι σε περίπτωση διατήρησης του διπλωματικού πρωτοκόλλου, ο Pompeo γνωρίζει ότι η απόφαση υποστήριξης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι το προνόμιο του πακιστανικού στρατού. Ως εκ τούτου, οι συνομιλίες του με τον στρατηγό Bajwa θεωρήθηκαν πιο σημαντικές από την ανταλλαγή ευχαριστιών με τον πρωθυπουργό Khan.
Είναι ευκόλως εννοούμενο ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν, λόγω της διαχρονικής διαφοράς οικονομικοπολιτικών συμφερόντων των δύο χώρων. Επομένως, τίθεται το ερώτημα: Μπορεί η κυβέρνηση Trump, παρά το κακό ιστορικό διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες, να καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίσει έναν από τους μεγαλύτερους πολέμους στην Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, αλλά και να καλύπτει την πλειοψηφία των συμφερόντων των δύο χωρών;
Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας