Οι 5 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις-παγίδα σε μια συνέντευξη

Οι 5 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις-παγίδα σε μια συνέντευξη

αρθρο2interview

Σε κάθε διαδικασία επιλογής υπάρχουν ερωτήσεις που μπορούν να σας αποκλείσουν από τη διεκδίκηση της θέσης. Γι’ αυτό σας δίνουμε παρακάτω μερικές συμβουλές από το kariera.com που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε κατάλληλα για μερικές από αυτές τις «δύσκολες» ερωτήσεις-παγίδα σε μια συνέντευξη.
«Γιατί θέλετε να αλλάξετε εταιρία;»
Εάν ήδη εργάζεστε όταν παρουσιαστείτε σε μια συνέντευξη, είναι σίγουρο ότι θα σας ρωτήσουν γιατί θέλετε να αλλάξετε εργασία. Η απάντησή σας θα δείξει στον πιθανό νέο εργοδότη σας το κίνητρό σας σχετικά με την εταιρία ή τη θέση εργασίας. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να αλλάξετε δουλειά αλλά αυτό που θέλει να μάθει ο εργοδότης είναι ουσιαστικά σε τι δίνετε σημασία την ώρα της δουλειάς και αν αυτό είναι συμβατό με αυτό που ψάχνει για να προχωρήσει στην πρόσληψή σας σε αυτή τη θέση.
Εσείς θα πρέπει να απαντήσετε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινά ώστε ο εργοδότης να μπορεί να κρίνει αν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι επιδιώξεις σας και έτσι να αποφευχθούν μελλοντικές απογοητεύσεις και από τις δύο πλευρές.
Σίγουρα, μπορεί ο υποψήφιος εργαζόμενος να αναζητά νέα θέση επειδή λήγει η σύμβαση εργασίας του αλλά ακόμα κι έτσι χρειάζεται να δείξει τι θεωρεί σημαντικό στο περιβάλλον εργασίας.
Γιατί φύγατε από την προηγούμενη εταιρία ή εταιρίες;
Ο εργοδότης θα θέλει να μάθει καταρχήν αν φύγατε με δική σας πρωτοβουλία ή απολυθήκατε και σε κάθε περίπτωση για ποιο λόγο έγινε αυτό. Θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει κάποια απάντηση και, ακόμα και αν παραλείψετε κάποια πράγματα, προσπαθήστε να είστε όσο πιο ειλικρινής γίνεται. Μην ξεχνάτε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο μελλοντικός εργοδότης ζητά πληροφορίες από προηγούμενους εργοδότες.
Αν απολυθήκατε στα πλαίσια κάποιας μείωσης προσωπικού δεν υπάρχει λόγος να το αποκρύψετε. Αν συνέβη για κάποιον άλλο λόγο, προσπαθήστε να είστε όσο πιο ειλικρινής και θετικός γίνεται. Από την άλλη, αν αποχωρήσατε οικειοθελώς οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν: ο μισθός, το ωράριο, η διοίκηση, η αδυναμία εξέλιξης ή οτιδήποτε άλλο. Από αυτό ο μελλοντικός εργοδότης σας θα προσπαθήσει να καταλάβει το χαρακτήρα σας και να κρίνει αν ταιριάζετε με την εταιρία.
Πώς ήταν η σχέση σας με τον προϊστάμενό σας;
Προσέξτε ιδιαίτερα τις ερωτήσεις όπως «Πώς τα πήγαινες με το προηγούμενο προϊστάμενό σου;» ή «Τι δε σου άρεσε σ’ αυτόν;». Υπάρχουν εργοδότες που απορρίπτουν αμέσως υποψήφιους που μιλούν άσχημα για τους προηγούμενους εργοδότες τους ή τις εταιρίες όπου εργάζονταν παλιότερα πιστεύοντας ότι θα κάνουν το ίδιο φεύγοντας και από τη δική τους εταιρία. Γενικά, ακόμα κι αν έχετε χίλιους λόγους για να διαμαρτυρηθείτε για το προηγούμενο αφεντικό σας, είναι καλύτερα να μην εκφράζετε κρίσεις και πολύ περισσότερο να μην κατηγορείτε κανέναν.
Ποια είναι τα χόμπι σας;
Κάποιοι εργοδότες ενδιαφέρονται για το πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας με σκοπό να καταλάβουν τι είδους άνθρωπος είστε: αν σας αρέσουν τα ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, αν είστε αθλητικός τύπος ή προτιμάτε τις πνευματικές ενασχολήσεις, αν είστε ανταγωνιστικός ή δημιουργικός, αν σας αρέσουν οι χειροτεχνίες κτλ. Καλύτερα να μην εφεύρετε ασχολίες και να μην προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί είναι πιθανό να βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Για παράδειγμα φανταστείτε να δηλώσετε ότι σας αρέσει να διαβάζετε βιβλία και να μην μπορείτε να αναφέρετε τον τίτλο του τελευταίου βιβλίου που διαβάσατε.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;
Αυτή η ερώτηση τίθεται πλέον σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι που απαντούν με ένα «δεν ξέρω…». Τι προσπαθεί να καταλάβει ο εργοδότης μ’ αυτήν την ερώτηση; Ουσιαστικά θέλει να εξετάσει την αυτοεκτίμηση του εργαζόμενου. Αν και ο εργοδότης μπορεί να σχηματίσει μια πρώτη γνώμη από τη γλώσσα του σώματος και τις υπόλοιπες απαντήσεις του υποψήφιου, ενδιαφέρεται και για τη γνώμη που έχει ο ίδιος ο εργαζόμενος για τον εαυτό του. Η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι δείγμα ωριμότητας γι’ αυτό είναι σημαντικό να δουλέψετε ξεχωριστά αυτό το κομμάτι του εαυτού σας αναλύοντας τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας.
Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σας παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για τις «δύσκολες» ερωτήσεις-παγίδα σε μια συνέντευξη αλλά και για τη συνολική προετοιμασία σας για αυτή τη διαδικασία επιλογής.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει