3 ταινίες που πρέπει να δει ο κάθε επιχειρηματίας

3 ταινίες που πρέπει να δει ο κάθε επιχειρηματίας

wows_121613_1280

Είτε ασχολείστε ενεργά με την επιχειρηματικότητα ή την οικονομία, είτε θα θέλατε να ασχοληθείτε, είτε απλά σας φαίνεται ενδιαφέρον, το Business Review έχει συγκεντρώσει για εσάς  3 ταινίες  και σας τις προτείνει ανεπιφύλακτα. Σε περίπτωση που έχετε ήδη παρακολουθήσει κάποια-ες από τις προτεινόμενες μπορείτε να αφήσετε ένα σχόλιο με την κριτική σας για την ταινία. Καλή ανάγνωση!
#1  Το μεγάλο σορτάρισμα (The big short) – 2015

Η ταινία εκτυλίσσεται λίγο πριν το 2008 και το μεγάλο οικονομικό κραχ που σημάδεψε την παγκόσμια οικονομία και έχει αφήσει ακόμα και τώρα, 10 χρόνια μετά, το σημάδι του σε χώρες όπως η Ελλάδα. Όταν τέσσερις διαφορετικές “ομάδες” οικονομικών αναλυτών της Γουολ Στριτ, διέκριναν ότι θα συμβεί εκείνο που ολόκληρη η Αμερική θεωρούσε αδύνατο, δηλαδή η κατάρρευση της κτηματομεσιτικής αγοράς, προσπάθησαν όχι βέβαια να την ανατρέψουν, αλλά να την εκμεταλλευτούν δουλεύοντας ενάντια στο σύστημα. Όχι για τους πολίτες, αλλά για το δικό τους όφελος, έκπληκτοι ταυτόχρονα με την αδιαφορία ή ανικανότητα των τραπεζών να προφυλάξουν τις περιουσίες των πελατών τους αλλά και τις δικές τους.
Πολλές οικονομικές ορολογίες, δράση, χιούμορ, αλλά και κάποια διαλείμματα για εξήγηση σημαντικών εννοιών (CDS, CDO κτλπ) που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε όλο το χρονικό της παγκόσμιας οικονομικής πτώσης καθώς και τους παράγοντες που την δημιούργησαν. Φιλική συμβουλή από κάποιον που την έχει δει 7 φορές: Αν δεν νιώσετε πως  καταλάβατε ακριβώς τι έγινε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Θα σας πρότεινα κάποια στιγμή να την δείτε ξανά.. και ξανά.. και ξανά. Αξίζει!
#2  Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ (The Wolf of Wall Street) – 2013

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό best – seller «The Wolf of Wall Street» του Τζόρνταν Μπέλφορτ, ενός κορυφαίου πωλητή και motivational speaker , η ταινία μας «ξεναγεί» στις χρυσές εποχές των χρηματιστών της Νέας Υόρκης στις δεκαετίες του 80 και του 90. Μέσα από την καταπληκτική ερμηνεία του Ντι Κάπριο αλλά και άλλων γνωστών ηθοποιών, η ταινία μας δίνει να καταλάβουμε το lifestyle των χρηματιστών (σεξ-ναρκωτικά-λεφτά) και της απληστίας που κυριαρχούσε – η κυριαρχεί – στους δρόμους της Wall Street, προσθέτοντας πολλές φορές αρκετό χιούμορ αλλά και υπερβολικά κακό λεξιλόγιο.
Επιπλέον, ακολουθούμε την πορεία του Τζόρνταν ο οποίος ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν έγινε πολυεκατομμυριούχος στα 26 του, προτού καταλήξει στη φυλακή για μια σειρά από οικονομικές απάτες. Τέλος, βλέπουμε τον τρόπο της επιτυχίας των τηλεφωνικών πωλήσεων όταν ένας άνθρωπος κατέχει πολύ καλά τις τεχνικές πειθούς.

#3  Moneyball – 2011


Ο λόγος που ίσως κάποιοι έχουν απομακρυνθεί από αυτή την ταινία είναι επειδή με μια γρήγορη ματιά φαίνεται πως έχει να κάνει με το μπέιζμπολ. Στην πραγματικότητα όμως, επικεντρώνεται στο παρασκήνιο του αθλητισμού γενικότερα και όχι στο ίδιο το μπέιζμπολ (που δεν βλέπουμε και στην Ελλάδα).
Στην ταινία αυτή ο Μπίλι Μπιν (Μπραντ Πιτ) σε μια εποχή δύσκολη για την ομάδα εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό της, ρισκάρισε με την εφαρμογή ενός συστήματος που ανέτρεπε παντελώς τα ως τότε δεδομένα. Με δεξί του χέρι έναν νεαρό οικονομολόγο, ο Μπιν (manager της ομάδας), πόνταρε στη δύναμη των στατιστικών αδιαφορώντας για τα μεγάλα ονόματα και τις ντίβες των μεταγραφών. Η ταινία τρυπώνει μέσα στις συνεδριάσεις όπου κλείνονται οι συμφωνίες και στις σκοτεινές αίθουσες με τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών που λένε στον Μπιν και στον βοηθό του τι ομάδα μπορούν να χτίσουν αν κοιτάξουν προσεκτικά τα στατιστικά.
Ουσιαστικά ο χαρακτήρας του Μπιν αποτυπώνει έναν σπάνιο αλλά πολύ χρήσιμο για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα άνθρωπο. Έναν φιλόδοξο οραματιστή ο οποίος στοχεύει ψηλά παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την πίεση που δέχεται από ανθρώπους με πιο “oldschool” αντιλήψεις. Συνήθως έτσι είναι και ο χαρακτήρας των ανθρώπων που έχουν αλλάξει τον κόσμο με τις τεχνολογικές startups (Steve Jobs, Jeff BezosElon Musk)
 
Αν σας άρεσε το άρθρο ακολουθήστε το Business Review σε Facebook, Instagram και Twitter για να μην χάσετε το Part 2!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει