Γιατί οι Startups εγκαταλείπουν την Silicon Valley;

Γιατί οι Startups εγκαταλείπουν την Silicon Valley;

silicon-valley-sign-lg

Είναι παγκοσμίως γνωστό πώς η Silicon Valley είναι το απόλυτο κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες να έχουν την έδρα τους εκεί (Google, Facebook, Amazon, Apple, Tesla κ.α) αλλά και πολλές Startups να την επιλέγουν για τα πρώτα βήματά τους.
Η κυριαρχία της υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Όλοι γνωρίζουν πως αν θέλουν να κάνουν μεγάλη καριέρα στην τεχνολογία ή να ιδρύσουν την επόμενη Unicorn Startup, η Silicon Valley είναι το κατάλληλο μέρος.
Μήπως έχουμε φτάσει όμως στο ανώτατο σημείο και η Silicon Valley είναι μια φούσκα που πρόκειται να σκάσει;
Όσο έχει την υποστήριξη των μεγαλύτερων εταιρειών, επενδυτών και Πανεπιστημίων η λογική λέει πως η κυριαρχία θα συνεχιστεί, αλλά η επιλογή πολλών Startups να την εγκαταλείψουν μόνο ανησυχητική μπορεί να είναι.
Ο πρώτος λόγος που επιλέγουν να φύγουν είναι το κόστος. Τα έξοδα λειτουργίας μιας Startup στην Silicon Valley είναι ακόμα και 4 φορές μεγαλύτερα από αυτά σε άλλες Αμερικάνικες πόλεις ή την Ευρώπη. Όσο ελπιδοφόρα και να είναι μια νεοφυής επιχείρηση, οι πόροι της είναι πολύ περιορισμένοι τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο σκληρός ανταγωνισμός. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν υπό την σκιά των τεχνολογικών κολοσών με τους αμέτρητους πόρους. Τέτοιες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να προσελκύσουν τα μεγαλύτερα ταλέντα και φυσικά να πληρώσουν μεγαλύτερους μισθούς (ο μέσος μισθός στην Facebook είναι $240.000).
Επίσης, μπορεί να ανεφέρθηκε προηγουμένως πως η Silicon Valley έχει ακόμη την υποστήριξη των μεγαλύτερων επενδυτικών ταμείων (VC – Venture Capital Funds), όπως Andressen Horowitz και Greylock, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλά VC Funds κάνουν περισσότερες επενδύσεις έξω από την Silicon Valley παρά μέσα.
Όλα αυτά δείχνουν πως ίσως δεν υπάρχει άλλος χώρος για καινοτομία εκεί και πως ο ανταγωνισμός παραείναι μεγάλος για να επιβιώσει μια νέα Startup. Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι η επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να κυριεύει καθιστόντας την παγκόσμιο τεχνολογικό hub, έστω και για μερικά χρόνια ακόμα.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.