Moody’s: Διατηρεί στο B3 την Ελλάδα – “βλέπει” ανάπτυξη 2% το 2018

Moody’s: Διατηρεί στο B3 την Ελλάδα – “βλέπει” ανάπτυξη 2% το 2018

moodys

Η βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών της Ελλάδας μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ισχυρή στήριξη από τους πιστωτές της ευρωζώνης που αντανακλάται στο ουσιαστικό πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018, στηρίζουν το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody’s λίγες ημέρες αφότου αποφάσισε να μην προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. Όπως σημειώνει ο οίκος, οι πιστωτές έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αν χρειαστεί μεσοπρόθεσμα.
Η Moody’s διατηρεί πιστοληπτική αξιολόγηση B3 για την Ελλάδα, με θετικό το outlook. Όπως σημειώνει ο οίκος, το θετικό outlook αντανακλά κυρίως την προοπτική ταχύτερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια καθώς οι μεταρρυθμίσεις τόσων χρόνων αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς. Βέβαια, κάτι τέτοιο, υπογραμμίζει ο οίκος, απαιτεί απόλυτη προσήλωση από την πλευρά των ελληνικών αρχών στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Η Moody’s εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2% φέτος, ανεβάζοντας ελαφρώς ταχύτητα στο 2,2% το 2019. Παρόλο που αναμένουμε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην πορεία προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της διαρθρωτικά χαμηλής αποταμίευσης και των επενδυτικών αποδόσεων.
Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας είναι η συνέχιση αναζήτησης συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από τις ελληνικές αρχές και η διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας των τελευταίων ετών, τονίζει ο οίκος.
Στους κινδύνους πιθανής υποβάθμισης η Moody’s συγκαταλέγει ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, μην τηρώντας τις δεσμεύσεις της και αναστέλλοντας μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Μια αναζωπύρωση των εντάσεων με των πιστωτές για οποιονδήποτε λόγο θα ασκούσε επίσης καθοδικές πιέσεις στις πιστοληπτικές προοπτικές της Ελλάδας, σημειώνει ο οίκος.
Σημειώνεται πως πηγές της Moody’s διευκρινίζουν πως το σημερινό report εκδόθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των αγορών και δεν αποτελεί έκθεση αξιολόγησης.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας