Πολλοί από εσάς γνωρίζετε από επενδύσεις, άλλοι πάλι όχι. Αυτό δεν έχει καμία σημασία διότι παρακάτω θα αναφερθώ αναλυτικά και θα εξηγήσω τι ακριβώς κάνει ένας επενδυτής πρώιμου σταδίου – υψηλού ρίσκου, αυτόν που ονομάζουμε στα αγγλικά ”Angel Investor” όπως αναφέρεται στο Startupper. Τα τελευταία χρόνια είναι ίσως η καλύτερη εποχή για επενδύσεις και αυτό θα σας το εξηγήσω παρακάτω!
Ένας ιδιώτης επενδυτής πρώιμου σταδίου – υψηλού ρίσκου προσβλέπει σε μια απόδοση της επένδυσης του. Θα ρωτήσει κάποιος τι σημαίνει αυτό ; Σημαίνει ότι επενδύει σε μια εταιρεία – επιχείρηση παίρνοντας μετοχές από αυτήν και ελπίζει ότι μακροπρόθεσμα θα βρεθεί κάποιος αγοραστής για τις μετοχές αυτές σε μια υψηλότερη τιμή.
Αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι χαμηλότερες. Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα σήμερα με άλλες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, για το ίδιο χρηματικό ποσό ο επενδυτής αυτός στην Ελλάδα θα πάρει σίγουρα περισσότερες μετοχές.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι αγοραστές των επιχειρήσεων αυτών δεν είναι κατά μεγάλο ποσοστό από Ελλάδα, οπότε και αγοράζουν σε ”διεθνείς τιμές”. Αγοράζει δηλαδή ο επενδυτής – ”Angel Investor” σε τιμές Ελλάδας και πωλεί σε τιμές εξωτερικού. Σκεφτείτε λίγο αν υπάρχει κάτι καλυτερο..
Σιγά σιγά αρχίζουν να βγαίνουν στο προσκήνιο πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτό δείχνει πως είμαστε σε καλό δρόμο όσων αφορά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις όπως οι Bugsense, Crypteia Networks, Abzorba Games, e-Food.gr και άλλες δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και πωλήθηκαν στο εξωτερικό, ακριβώς όπως αναφέρθηκα παραπάνω. Όλα φαίνονται στην πράξη λοιπόν τίποτα δεν πρέπει να μένει στην θεωρία.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο εγχείρημα για τους ιδρυτές των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά αν εργαστούν έξυπνα και μεθοδικά σίγουρα θα φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο το οποίο για τους πιο πολλούς εκεί έξω δεν σημαίνει τίποτα διότι πάντα τέτοιοι άνθρωποι θέλουν να πιάσουν ταβάνι και ακόμα παραπάνω. Το θέμα είναι αυτό που θα κάνεις να ικανοποιεί κάποια ανάγκη ή να λύνει κάποιο πρόβλημα του κοινού. Έτσι μόνο προσφέρεις κάτι αξιόλογο στους ανερχόμενους επενδυτές πρώιμου σταδίου – υψηλού ρίσκου.
Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως μόνο μέσα από την αποτυχία έρχεται η γνώση. Σίγουρα πολλοί επιχειρηματίες απέτυχαν στην πρώτη τους προσπάθεια αλλά έμαθαν από αυτήν και έχουν επιστρέψει πλέον πιο έμπειροι με μόνο σκοπό να πετύχουν. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η αποτυχία παρά μόνο αν δεν μάθουμε από αυτήν.
Αν έχεις σκεφτεί έστω και μια φορά στην ζωή σου να επενδύσεις τότε τα παρακάτω είναι το έναυσμα να το κάνεις και κάποιες συμβουλές που θα χρειαστείς :
- Σε τέτοιου είδους επενδύσεις είναι λάθος να επενδύουμε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ρευστών διαθεσίμων μας. Βέβαια αν σε κάποιους αρέσει το μεγάλο ρίσκο τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί λίγο.
- Είναι επίσης λάθος να επενδύει κανείς μόνος. Αν για παράδειγμα έχει 50.000 ευρώ να διαθέσει σε μια επένδυση, είναι πολύ καλύτερα να μπει σε 4 επιχειρήσεις με 12.500 στην καθεμία και να συνεργαστεί με τρεις ακόμα επενδυτές ώστε να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε εταιρείας.
- Ο επενδυτής στο στάδιο αυτό είναι υποχρεωμένος πέρα από τα χρήματά του να προσφέρει και τον χρόνο του. Τις συμβουλές, την εμπειρία του και το δίκτυο των επαφών του. Είναι σαν συνιδρυτής με μειοψηφικό μερίδιο.
- Για να βγάλει λεφτά ο επενδυτής, πρέπει πρώτος να βγάλει χρήματα ο ιδρυτής.
- Οι επενδύσεις αυτές έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα (δηλαδή τα χρήματα που επενδύει κανείς δεν θα του φέρουν άμεσα χρήματα την επόμενη βδομάδα ή μήνα) μέχρι δηλαδή οι επιχειρήσεις αυτές να γίνουν στόχοι εξαγορών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Οικονομικά βάναυσα χτυπημένοι από μια σκληρή κρίση, νέοι ιδρυτές που θέλουν να κάνουν τη διαφορά.
- Επιχειρηματίες έτοιμοι να δεχτούν σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις.
- Συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση από προηγούμενα εγχειρήματα.
- Αποδεδειγμένο ενδιαφέρον διεθνών αγοραστών για ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Θα μπορούσε να είναι καλύτερα ; Όχι, δεν θα μπορούσε.