Τι είναι ένα Pitch Deck;

Τι είναι ένα Pitch Deck;

presentation1-1200x681

Όλοι γνωρίζουν πως αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει το δικό του project, την δική του επιχείρηση ή να επικοινωνήσει με ενδεχόμενους επενδυτές, το Business Plan είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Είναι αυτό που θα εξηγήσει και θα ξεκαθαρίσει αναλυτικά τους στόχους, τις στρατηγικές, τα οικονομικά της επιχείρησης και πολλά άλλα.
Υπάρχει όμως κάτι που είναι εξίσου σημαντικό με το Business Plan; Η απάντηση είναι ναι, το Pitch Deck.
Το Pitch Deck είναι ουσιαστικά μια παρουσίαση, συνήθως σε PowerPoint, που θα εξηγήσει με απλά λόγια το περίγραμμα του Business Plan και την δομή της ιδεάς. Χρησιμοποιείται πάντα σε meetings με επενδυτές, καθώς αν δεν “πειστούν” για μια ιδέα από το pitch deck δεν έχει νόημα να κοιτάξουν καν το Business Plan.
Η κατάλληλη μορφή ενός καλού pitch deck πρέπει να είναι συνοπτική, γρήγορη, ενδιαφέρουσα και ενημερωτική.Δεν χρειάζονται πολλοί αριθμοί και διαγράμματα. Ιδανικά έχει περίπου 12 διαφάνειες:

  1. Εισαγωγή:  λίγα λόγια για εσάς και την ιδέα που παρουσιάζετε.
  2. Ομάδα:  παρουσιάστε τα άτομα που κρύβονται πίσω απ’την ιδεά και τους ρόλους τους.
  3. Πρόβλημα:  ποιό πρόβλημα λύνει η ιδεά που θέλετε να ξεκινήσετε;
  4. Πλεονεκτήματα:  τα δυνατά σημεία της εταιρείας σας και αυτά που σας διαχωρίζουν απ’τον ανταγωνισμό.
  5. Λύση:  πώς θα λύσετε το πρόβλημα που παρουσιάσετε προηγουμένως;
  6. Προϊόν:  πώς δουλεύει το προϊόν ή η υπηρεσία σας; Δώστε μερικά παραδείγματα.
  7. Απόδειξη:  εάν έχετε ήδη ενδιαφερόμενους πελάτες, καλό είναι να το αναφέρετε.
  8. Αγορά:  προβλέψτε το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της αγοράς που θα μπείτε.
  9. Ανταγωνισμός:  ποιοί είναι οι ανταγωνιστές σας; Γιατί είστε καλύτεροι από αυτούς;
  10. Επιχειρηματικό μοντέλο:  πώς θα βγάζει λεφτά η εταιρεία σας;
  11. Επένδυση:  πόσα λεφτά ζητάτε και πώς σκοπεύετε να τα ξοδέψετε;
  12. Στοιχεία:  μερικά δικά σας στοιχεία επικοινωνίας.

Για να τραβήξετε την προσοχή του κοινού σας, παρουσιάστε το Pitch Deck σαν να λέτε μια ιστορία. Μην “φορτώνετε” τις διαφάνειες με πολλά στοιχεία και bullet points και φυσικά… να είστε καλά προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε ερώτηση!
Αν θέλετε να πάρετε λίγη έμπνευση, πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα pitch decks ορισμένων μεγάλων startups όταν ξεκίνησαν (Airbnb, Facebook, Uber,…).

 
Το Business Review επιθυμεί ο κάθε αναγνώστης του να είναι σε θέση να κατανοεί βασικούς όρους ώστε να μπορεί να διαβάζει κάθε άρθρο με άνεση. Για να διαβάσετε περισσότερους όρους, κάντε κλικ στην ετικέτα “Ορολογία” η πατήστε ΕΔΩ
 
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρει