Τί περιέχει η νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού;

Τί περιέχει η νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού;

DTJT

Έστω και την τελευταία στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία την Κυριακή για να αντικαταστήσει τη βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (NAFTA) και να διατηρήσει ένα τριμερές εμπορικό συνασπισμό με το Μεξικό. Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγο πριν από την Κυριακή τα μεσάνυχτα (προθεσμία που επιβλήθηκε από την Washington), μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau.
“Η νέα, εκσυγχρονισμένη εμπορική συμφωνία θα αντικαταστήσει το NAFTA Trade μπλοκ του 1994 και θα είναι γνωστή ως η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA)”, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο Robert Lighthizer και την Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων του Καναδά Chrystia Freeland. “Η συμφωνία αυτή, θα δώσει στους εργάτες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις πιο ελεύθερες αγορές, δικαιότερο εμπόριο και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας”, ανέφερε η κοινή δήλωση. “θα ενισχύσει επίσης τη μεσαία τάξη, και θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για τα σχεδόν μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι που καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες σπίτι. ”
Ο Καναδάς, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, αποκλείστηκε από μια ανανεωμένη συμφωνία NAFTA που διαπραγματεύτηκε χωριστά μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ τον Αύγουστο μετά από σχεδόν ένα έτος διαπραγματεύσεων. Η άποψή τους ήταν ότι μια διμερής συμφωνία θα προωθηθεί χωρίς τον Καναδά, ο οποίος είχε συνάψει δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ και το Μεξικό πιέζουν για να πάρουν τη νέα διαπραγμάτευση μέσω των νομοθετικών σωμάτων τους πριν ξεκινήσει η θητεία του νεοεκλεγή προέδρου Manuel Lopez Obrador στις 1 Δεκεμβρίου.
Προκειμένου να γίνει αυτό, η διοίκηση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump έπρεπε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο για να επιτρέψει μια νόμιμα εξουσιοδοτημένη περίοδο αναθεώρησης 60 ημερών. Μεταξύ των σκληρών ζητημάτων που έπρεπε να λυθούν μεταξύ της Οτάβα και της Ουάσιγκτον ήταν η πρόσβαση στον γαλακτοκομικό τομέα του Καναδά, δασμολόγια και ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών που οι ΗΠΑ θέλησαν να καταργήσουν. Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, ο μηχανισμός εμπορικής διαφοράς που ο Καναδάς προσπαθούσε να διατηρήσει, θα διατηρηθεί. Η συμφωνία εξαιρεί επίσης τιμολόγια σε 2.600.000 αυτοκίνητα, και ο Καναδάς συμφώνησε να ανοίξει μέρος της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων του σε Αμερικανούς παραγωγούς.
Μετά από την ανακοίνωση, το καναδικό δολάριο ανήλθε στην υψηλότερη αξία του από το Μάιο έναντι του αμερικανικού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει θελήσει μια πλήρη αναθεώρηση του NAFTA, υποστηρίζοντας ότι το Σύμφωνο ήταν άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, άρχισε μια αναθεώρηση του εμπορικού συμφώνου με το Μεξικό και τον Καναδά που άνοιξαν και τις διαπραγματεύσεις.
 
Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας