ΔΝΤ: Νέο κραχ στην παγκόσμια οικονομία;

Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από άλλη μία οικονομική κρίση, μετά την αποτυχία των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών αρχών να προωθήσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προστασία του συστήματος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους πολύ υψηλότερα από αυτά του κραχ του 2008, ο κίνδυνος παραμένει ότι τα ανεξέλεγκτα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιο πανικό, όπως δήλωσε δανειστής στην Ουάσιγκτον. “Έχουν γίνει πολλά για την ενίσχυση των αποθεμάτων των τραπεζών τα τελευταία 10 χρόνια και για την εφαρμογή αυστηρότερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά οι κίνδυνοι τείνουν να αυξάνονται κατά τους καλούς χρόνους, όπως η τρέχουσα περίοδος χαμηλών επιτοκίων, και η αστάθεια και οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν πάντα να μεταναστεύσουν σε άλλους τομείς “, δήλωσε το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι” οι εποπτικές αρχές πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σε αυτά τα εκδηλωτικά γεγονότα “.

Η δραματική αύξηση του δανεισμού από τις επονομαζόμενες “τράπεζες σκιών” στην Κίνα και η αποτυχία να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων, τονίζονται από το ΔΝΤ ως αίτια ανησυχίας. Η ανάπτυξη παγκόσμιων τραπεζών όπως η JP Morgan και η βιομηχανική και εμπορική τράπεζα της Κίνας σε κλίμακα πέρα από αυτή που παρατηρήθηκε το 2008, επίσης εγγράφονται στο ραντάρ του ΔΝΤ. Η προειδοποίηση από την έκθεση Παγκόσμιας Οικονομικής Σταθερότητας (Global Financial Stability) του ΔΝΤ αντικατοπτρίζει παρόμοιες ανησυχίες ότι ο εφησυχασμός μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και η αντίδραση σε διεθνείς συμφωνίες, ειδικά από τη διοίκηση των ΗΠΑ του Donald Trump, υπονόμευσαν τις προσπάθειες για την προετοιμασία για μια νέα κάμψη.

Μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πριν από την επικείμενη ετήσια συνάντηση του ταμείου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο νησί του Μπαλί, η Christine Lagarde, δήλωσε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η συνολική αξία του παγκόσμιου χρέους – τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αυξήθηκε κατά 60% τη δεκαετία από τότε που η χρηματοπιστωτική κρίση έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των $ 182 χιλ. (£ 139 χιλ.). Είπε ότι η συσσώρευση έκανε τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες του αναπτυσσόμενου κόσμου πιο ευάλωτες στα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση κεφαλαίων και αποσταθεροποίηση των οικονομιών τους.

Η έκθεση σταθερότητας ανέφερε ότι η ανάπτυξη ψηφιακών δικτύων/πλατφόρμων διαπραγμάτευσης και ψηφιακών νομισμάτων, όπως η bitcoin, μαζί με άλλες εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ήταν ταχεία. “Παρά τα δυνητικά οφέλη, οι γνώσεις μας για τους δυνητικούς κινδύνους και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν αναπτύσσονται ακόμα”, ανέφερε, προσθέτοντας: “Οι αυξημένοι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο θέτουν προκλήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις χρηματοπιστωτικές υποδομές και τους εποπτικούς φορείς. Αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει να υπενθυμίζουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξελίσσεται διαρκώς, και οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να είναι έτοιμες να δράσουν εάν χρειαστεί”.

Σε μια ξεχωριστή ανάλυση, ως μέρος των ετήσιων οικονομικών προοπτικών του ΔΝΤ, προειδοποίησε ότι “η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία είναι να αποφευχθεί μια δεύτερη μεγάλη κρίση». Είπε ότι η τεράστια αύξηση του δανεισμού από τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση με φτηνά επιτόκια δεν είχε εμφανιστεί σε υψηλότερα επίπεδα έρευνας και ανάπτυξης ή γενικότερων επενδύσεων σε υποδομές. Αυτή η τάση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, είχε περιορίσει το αναπτυξιακό δυναμικό όλων των χωρών και όχι μόνο εκείνων που υπέφεραν περισσότερο μετά τη συντριβή. Είχε επίσης αφήσει την παγκόσμια οικονομία σε ασθενέστερη θέση, ειδικά καθώς εισέρχεται σε μια περίοδο όπου είναι δυνατή η ύφεση.

Στην συνέχεια της αναφοράς, το ΔΝΤ δήλωσε: «Η ακολουθία των <<μετασεισμών>> που ακολούθησαν την πτώχευση της Lehman οδήγησε σε μια παγκόσμια οικονομία στην οποία το μέσο χρέος του γενικού δημόσιου χρέους-ΑΕΠ ανέρχεται στο 52%, (από 36% πριν την κρίση) οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, είναι πολλαπλάσιοι του μεγέθους που είχαν πριν από την κρίση. και οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης – το οποίο συγκρίνεται με το 44% στη δεκαετία πριν από την κρίση – αντανακλώντας εν μέρει μια μικρή ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες ».

Όπως πολλά ιδρύματα, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι τα αυξανόμενα επίπεδα ανισότητας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και την παραγωγικότητα, καθώς οι πλουσιότερες ομάδες επιβαρύνουν τους πόρους και τους επενδύουν σε παραγωγικά τμήματα της οικονομίας. Χωρίς αύξηση των επενδύσεων, οι οικονομίες θα παραμείνουν ευάλωτες στο οικονομικό άγχος.

Πηγή: The Guardian

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !