Όλοι πλέον γνωρίζουμε το bitcoin, καθώς αποτελεί τάση στα πεδία των οικονομικών και της πληροφορικής. Ένας όρος που δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό αλλά σχετίζεται με τη λειτουργία του bitcoin είναι το blockchain.
Η τεχνολογία blockchain, αρχικά αναπτύχθηκε ως «λογιστικό βιβλίο» για την ανάπτυξη του Bitcoin. Όμως έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω.
Τι είναι;
Αυτή τη στιγμή το blockchain είναι ένας δημόσιος κατάλογος όλων των συναλλαγών κρυπτογράφησης που έχουν ποτέ εκτελεστεί. Αυξάνεται συνεχώς, καθώς τα μπλοκ συμπληρώνονται και προστίθενται με ένα νέο σύνολο εγγραφών. Τα μπλοκ προστίθενται στο blockchain σε μια γραμμική, χρονολογική σειρά. Κάθε κόμβος, δηλαδή κάθε υπολογιστής συνδεδεμένος στο δίκτυο Bitcoin, λαμβάνει ένα αντίγραφο του blockchain, αυτόματα μετά την ένταξή του στο δίκτυο.
Το Blockchain είναι στην ουσία ένα μητρώο στο οποίο αποθηκεύονται κι επαληθεύονται πληροφορίες και δεδομένα, τα οποία συνήθως εντάσσονται σε μπλοκ, με τη χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων και με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μία συνεχής αλυσίδα δεδομένων στην οποία κάθε τροποποίηση μίας πληροφορίας που έχει καταγραφεί να επηρεάζει αναγκαστικά όλες τις μεταγενέστερες καταχωρήσεις.
Μία πλατφόρμα blockchain μπορεί να είναι δημόσια (ανοιχτή) ή ιδιωτική (κλειστή), κατ’ αντιστοιχία με τα δημόσια και τα εσωτερικά δίκτυα.
Το (συνήθως ανοιχτό – open source) λογισμικό της κάθε πλατφόρμας blockchain καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα καταχωρούνται τα δεδομένα στο μητρώο, τον τρόπο επαλήθευσής τους και φυσικά το είδος των πληροφοριών που θα καταχωρούνται. Επίσης, προσδιορίζει τις προϋποθέσεις και τον τρόπο δημιουργίας του κρυπτονομίσματος που τυχόν να προβλέπει.
Ποιους ενδιαφέρει;
Το Blockchain ενδιαφέρει αρκετά τους επιχειρηματίες και ειδικότερα τις μεγάλες εταιρείες. Ήδη οι εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain καλύπτουν όλα σχεδόν τα πεδία της οικονομίας, ενώ ολοένα και περισσότερες εταιρείες, οργανισμοί και δημόσιες αρχές επενδύουν σημαντικούς πόρους και εφαρμόζουν πιλοτικά τη νέα τεχνολογία.
Μάλιστα,μετά από έρευνα διαπιστώθηκε, ότι το 65% των επιχειρήσεων εξετάζουν ή συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη blockchain εφαρμογών.
Προοπτικές για το μέλλον
Οι αναλυτές θεωρούν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, αρκεί να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος αξιοποίησής της. Υποστηρικτές του blockchain θεωρούν πως μπορούν να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια από την πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη διαχείριση καταχωρήσεων. Όμως, οι περισσότερες προσπάθειες αξιοποίησης της τεχνολογίας βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Πλεονεκτήματα
Στη ουσία αυτό που πολλοί βλέπουν στο blockchain είναι ένα σύστημα μέσα από το οποίο πραγματοποιούνται και καταγράφονται οι συναλλαγές τους εύκολα και γρήγορα. Αυτό συμβαίνει χωρίς διαμεσολάβηση κάποιου τραπεζικού ιδρύματος που σημαίνει ταχύτητα, απουσία προμηθειών και απουσία κινδύνου σε περίπτωση κρίσης του τραπεζικού τομέα.
Ακόμη, η τεχνολογία Blockchain παρέχει διαφάνεια καθώς οι συναλλαγές καταγράφονται σε μητρώο που είναι προσβάσιμο σε όλους. Κανένας οργανισμός δεν ελέγχει δεδομένα ή συναλλαγές. Αυτό το είδος διαφάνειας διασφαλίζει ότι οι συναλλαγές ή τα αρχεία δεν θα καταστραφούν. Μέσα από τον τρόπο που λειτουργεί, ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών οι οποίοι είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να επαληθεύσουν οποιαδήποτε καταχώρηση ή συναλλαγή στο δίκτυο. Μέσα από τις εφαρμογές του Blockchain μπορεί να παρακολουθείται στενά και η ακριβής (φυσική) πορεία οποιουδήποτε προϊόντος.
Επίσης, παρέχει ασφάλεια καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να τροποποιηθούν ήδη καταχωρημένες συναλλαγές. Τέλος, κάθε συναλλαγή καταχωρείται στο σύστημα ως μία εγγραφή που είναι κοινή για όλους, οπότε δεν χρειάζονται οι πολλές λογιστικές εγγραφές του διπλογραφικού συστήματος και αποφεύγονται έτσι τα πιθανά λάθη σε αυτές.
Μειονεκτήματα
Υπάρχουν σημαντικά κενά διαχείρισης των κινδύνων, καθώς ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές μόλις άρχισαν. Ακόμη, δεδομένου ότι αυτή η τεχνολογία περιλαμβάνει αποκεντρωμένο δίκτυο και ημερολόγιο, παρουσιάζει ιδιαίτερες ευπάθειες. Ένας χάκερ δεν μπορεί να χειραγωγήσει συναλλαγή, αλλά μπορεί να σαμποτάρει.
Το μπλοκ περιέχει όλες τις συναλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό το σύστημα. Παρόλο που τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα, είναι δυνατό να το εισβάλουμε με άλλους τρόπους. Αυτό δημιουργεί φόβους και για τα προσωπικά δεδομένα.
Πως λειτουργεί
Για κάθε συναλλαγή παράγεται ένας αριθμός hash που περιέχει και τα δεδομένα της, μεταξύ των οποίων το ιδιωτικό και δημόσιο κλειδί κάθε χρήστη. Περαιτέρω κρυπτογράφηση των συναλλαγών γίνεται μέχρι να συμπληρωθεί το μπλοκ το οποίο αποκτάει τον τελικό αριθμό hash. Για να ολοκληρωθεί ένα μπλοκ πρέπει να πραγματοποιηθεί μια περίπλοκη μαθηματική εργασία που απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας και την αναλαμβάνουν οι miners που διαθέτουν εξοπλισμό εξαιρετικά μεγάλης υπολογιστικής ισχύος.
Καθώς η πράξη αυτή περιλαμβάνει δεδομένα και από τα προηγούμενα μπλοκ δημιουργείται μία αλυσίδα επαλήθευσης, η οποία φτάνει μέχρι την πρώτη συναλλαγή.
Επομένως, οποιαδήποτε αναδρομική τροποποίηση σε μπλοκ της αλυσίδας θα επέφερε αλλαγές σε όλα τα επόμενα μπλοκ και τα δεδομένα τους, καθώς θα παρήγαγε τελείως διαφορετικό αριθμό hash, και συνεπώς η κρυπτογράφηση όλων των μεταγενέστερων συναλλαγών θα ήταν διαφορετική.
Για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει μία τέτοια ανακολουθία και να «πείσει» το υπόλοιπο δίκτυο για μία συναλλαγή του, θα έπρεπε,να είχε στην κατοχή του τουλάχιστον το 51% της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.
Πηγές: wikipedia , naftemporiki.gr , insider.gr , Callthepm.com
Το Business Review επιθυμεί ο κάθε αναγνώστης του να είναι σε θέση να κατανοεί βασικούς όρους ώστε να μπορεί να διαβάζει κάθε άρθρο με άνεση. Για να διαβάσετε περισσότερους όρους, κάντε κλικ στην ετικέτα “Ορολογία” η πατήστε ΕΔΩ