Πως να επενδύσεις στον εαυτό σου

Πως να επενδύσεις στον εαυτό σου

AdobeStock_141468190

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές και δισεκατομμυριούχος, ο Γουόρεν Μπάφετ, έχει πει πως η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις είναι στον εαυτό σου. Και δεν χρειάζεται να το σκεφτείς πολύ για να δεις ότι έχει δίκιο.
Πριν ξεκινήσεις κάτι δικό σου ή πριν διεκδικήσεις μια θέση εργασίας είναι σημαντικό να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερα εφόδια τόσο για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στους ρόλους σου όσο και για να ξεχωρίσεις από τους υπολοίπους. Αλλά ακόμα και αν ήδη εργάζεσαι, το να θες να βελτιώνεσαι είναι πάντοτε σημαντικό προσόν. Ακόμη, αν είσαι ακόμα μαθητής ή φοιτητής πρέπει να ξέρεις ότι όσο πιο νωρίς επενδύσεις στον εαυτό σου τόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα θα έχεις!
Πως όμως θα το κάνεις αυτό; Επένδυση στον εαυτό σου δεν είναι μόνο οι βασικές σπουδές ή η εργασιακή εμπειρία. Υπάρχουν και άλλοι, απλοί τρόποι να βελτιώσεις τον εαυτό σου και το βιογραφικό σου, τους οποίος θα σου παρουσίασω συνοπτικά σε αυτό το άρθρο.
1. Διάβασε βιβλία. 
Ο νούμερο ένα τρόπος, όσο κλισέ και αν σου φαίνεται, δεν είναι άλλος από την ανάγνωση βιβλίων. Όποια και αν είναι τα βιβλία που θα επιλέξεις έχουν να δώσουν πολλά πράγματα στο μυαλό σου και να σε κάνουν καλύτερο. Ιδανικά επέλεξε βιβλία σχετικά με το αντικείμενο σου ή με κάποια εξειδίκευση πάνω σε αυτό ή κάτι παρεμφερές που μπορείς να το συνδυάσεις.
2. Εκμεταλλεύσου το ίντερνετ
Αυτή είναι ίσως και η σημαντικότερη συμβουλή. Στις μέρες μας στο ίντερνετ μπορείς να βρεις τα πάντα και μάλιστα δωρεάν! Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορείς να εκμεταλλευτείς το ίντερνετ.
Α.  Απλά άνοιξε το google και αναζήτησε πληροφορίες για οτιδήποτε. Μπορεί να είναι κάτι που άκουσες από κάποιο συνάδελφο και δεν ξέρεις τι είναι, κάτι που είδες τυχαία και θες να μάθεις περισσότερα γι αυτό, κάτι που απλά σου ήρθε στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Όσο περισσότερες πληροφορίες συλλέγεις, ειδικά αν είναι σχετικές με το αντικείμενο που θέλεις να ασχοληθείς, τόσο περισσότερα γνωρίζεις!
Β. Δες βίντεο στο Youtube. Όχι αστεία βίντεο με γάτες αλλά βίντεο που έχουν να σου δώσουν πράγματα, όπως motivational talks, Tedx talks, βίντεο εκλαϊκευμένης επιστήμης και διάφορα tutorials.
Γ. Χτίσε το Διαδικτυακό σου Brand. Στη σημερινή εποχή όποιος θέλει να μάθει πράγματα για σένα γράφει το ονοματεπώνυμο σου στις μηχανές αναζήτησης και στα social media. Είναι σίγουρα προς όφελος σου όταν το κάνει κάποιος αυτό να δει την καλή εκδοχή του εαυτού σου και να μπορεί να βρει στοιχεία της δουλειάς και της προσωπικότητας σου. Φρόντισε πολύ τα προφίλ σου στα social media, φτιάξε προφίλ στο LinkedIn και δικτυώσου με άτομα του χώρου σου. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα δικό σου blog ή ένα κανάλι στο Youtube και μέσα από αυτό να παρουσιάσεις τη δουλειά σου ή τις απόψεις σου πάνω σε κάποια θέματα.
3. Κάνε παρέα με τους σωστούς ανθρώπους
Δεν εννοώ να κόψεις τις παρέες που έχεις, αλλά να ξεκινήσεις παράλληλα να κάνεις παρέα με άτομα από τα οποία έχεις να πάρεις πράγματα. Όχι υλικά αλλά άυλα, όπως γνώσεις, τρόπους συμπεριφοράς, ιδέες και κίνητρα. Επομένως, ξεκίνα να κάνεις παρέα με ανθρώπους έξυπνους, πετυχημένους, θετικούς και μεταδοτικούς.
4. Ξεκίνα να μαθαίνεις κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή
Το να ξέρεις να χειρίζεσαι ένα και μόνο πρόγραμμα μπορεί να σου ανοίξει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες, πόσο μάλλον να ξέρεις πολλά. Κατέβασε λοιπόν κάποια free προγράμματα στον υπολογιστή σου και ξεκίνα να παίζεις μέχρι να τα μάθεις καλά! Μπορεί το πρόγραμμα αυτό να είναι λογιστικό, επεξεργασίας εικόνων, δημιουργίας βίντεο ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείς, βρεις και σχετίζεται με τη δουλειά σου!
5. Ξεκίνα να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα
Είναι κάτι που σίγουρα το έχεις σκεφτεί αλλά βαριέσαι ή σκέφτεσαι τα έξοδα. Όμως υπάρχουν και πιο ξεκούραστοι και οικονομικοί τρόποι να μάθεις μια ξένη γλώσσα. Βρες κάποιον γνωστό σου ή κάποιο νέο να σου κάνει μαθήματα με χαμηλότερη τιμή ή αγόρασε κάποιο ειδικό βιβλίο και ξεκίνα μόνος σου. Μπορείς ακόμη να κατεβάσεις στο smartphone σου κάποιο δωρεάν App, όπως το Duolingo!
6. Ξεκίνα κάποιο χόμπι – γυμναστική
Και αυτό το έχεις σκεφτεί σίγουρα. Μπορεί να είναι κάτι που δεν σχετίζεται με το αντικείμενο σου, όμως το να ξεφεύγεις και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου ή να βελτιώνεις το σώμα σου θα σε ωφελήσει γενικότερα. Η καλή ψυχική υγεία και η καλή φυσική κατάσταση θα σε βοηθήσουν να πετύχεις καλύτερα σε ό,τι άλλο και αν κάνεις. Αν ήδη κάνεις κάποιο χόμπι, μπορείς να το τελειοποιήσεις και να βοηθήσεις όσους ξεκινάνε τώρα ή να το χρησιμοποιήσεις ως δευτερεύουσα επαγγελματική απασχόληση!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.