Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα – Ιταλία

Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα – Ιταλία

marketnews_ellada_italia_shmaies

Ο τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η τρ. Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων.
Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.
«Μαζί, πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση των τραπεζών. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο, σημειώνει η εφημερίδα.
Παράλληλα, στην Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.
Πηγή: marketnews

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας