Διχασμένες οι χώρες της ΕΕ με αφορμή τους περιορισμούς C02

Διχασμένες οι χώρες της ΕΕ με αφορμή τους περιορισμούς C02

climate_change

Λόγω των ανησυχιών για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο εκπομπών και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμειναν διχασμένες πριν από τις συνομιλίες σχετικά με τα όρια που θα επιβληθούν στους ισχυρούς κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ευρώπης. Οι υποθργοί Περιβάλλοντος των κρατών της ΕΕ αναζητούν συμβιβασμό σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, ενώ ορισμένες χώρες προειδοποιούν ότι πολύ σκληροί στόχοι θα μπορούσαν να βλάψουν τη βιομηχανία και να βγάλουν λεφτά από την εργασία.
Τα στρατόπεδα
Η Γερμανία, με τον τεράστιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, στηρίζει τα στελέχη της ΕΕ που πρότειναν στόχο για μείωση κατά 30% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Ωστόσο, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και ορισμένες άλλες, πιέζουν για αυστηρότερο όριο 40%, σύμφωνα με τους υψηλότερους κλιματικούς στόχους που υποστηρίχθηκαν από τους νομοθέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. “Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια ομόφωνη λύση”, δήλωσε ο Greg Archer, εμπειρογνώμονας με την ομάδα εκστρατειών Transport & Environment με έδρα τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι πολλά έθνη όπως η Ισπανία δεν έχουν ακόμη επιλέξει στρατόπεδο. Η Αυστρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε συμβιβασμό 35%, ελπίζοντας να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ των 28 εθνών του μπλοκ την Τρίτη.
Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για τον τελικό νόμο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τα δύο άλλα νομοθετικά όργανα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη την Τετάρτη. Οι πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι η Γερμανία, με τη στήριξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, μπορεί να έχει τις ψήφους που απαιτούνται για την πλειοψηφία κατά τη συνάντηση.
Τα όρια στον τομέα των μεταφορών – το μόνο στο οποίο οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται – στοχεύουν να βοηθήσουν το μπλοκ να επιτύχει τον γενικό στόχο του να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030. Η συζήτηση έρχεται μια μέρα μετά την  έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία προειδοποίησε ότι η κοινωνία θα πρέπει να λάβει “πρωτοφανείς” αλλαγές για να επιτύχει έναν χαμηλότερο στόχο για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες διότι πρέπει να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να αποφευχθούν μελλοντικές φυσικές καταστροφές και να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι δυστυχώς άμεσο, καθώς η IPCC αναφέρει πως, στα επόμενα 12 χρόνια κιόλας, η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5-2 βαθμούς Κελσίου(!), κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης των υδάτων, στην αύξηση φαινομένων όπως οι πλημμύρες, και τέλος, στον χαμό εκατομμύριων ζωών.
Πηγή: Reuters

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας