Success Story: Lord Alan Sugar

Success Story: Lord Alan Sugar

alan-sugar-t

Είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα “μεγιστάνων” στη Μεγάλη Βρετανία, γνωστός για τον σκληρό του χαρακτήρα και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο Alan Sugar, με περιουσία που ξεπερνά τα 1.5 δισ. ευρώ και τίτλους όπως “Sir” και ύστερα “Λόρδος”.

Ο Alan Sugar γεννήθηκε στο Χάκνεϊ του Ανατολικού Λονδίνου το 1947, σε μία Εβραϊκή οικογένεια εργατικής τάξης. Οι γονείς του δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα, οπότε ο ίδιος αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο σε ηλικία 16 ετών και να ακολουθήσει το επιχειρηματικό του ένστικτο… ίσως από ανάγκη.

‘Αρχισε να πουλάει κεραίες αυτοκινήτων και άλλα ηλεκτρικά μικροεξαρτήματα από ένα μεταχειρισμένο βανάκι, το οποίο αγόρασε για 50 λίρες (σημερινή αξία 950 λίρες).  Παράλληλα πήγαινε από πόρτα σε πόρτα και πρότεινε σε άνθρώπους να τους πλύνει το αυτοκίνητο.

Μπορεί το κέρδος του να ήταν πολύ μικρό αλλά ο συγχρονισμός ήταν κατάλληλος, αφού αντιλήφθηκε αμέσως το μέλλον και την επιτυχία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Έτσι, σε ηλικία 21 ετών, ο Alan Sugar ξεκίνησε την δική του εταιρεία εισαγωγής/εξαγωγής και ύστερα κατασκευής προσωπικών υπολογιστών, την Amstrad ( Alan Michael Sugar Trading ). Σε σχέση με τις ελάχιστες παρόμοιες εταιρείες στον κόσμο, πόσο μάλλον στην αγορά της Μ.Βρετανίας, η Amstrad προσέφερε για πρώτη φορά οικονομικά προσιτούς Η/Υ για έναν καθημερινό άνθρωπο.

Αυτό ήταν που “εκτόξευσε” την εταιρεία, αλλά και το ίδιο το πρόσωπο πίσω από αυτήν. Μετά από μια εξαιρετικά κερδοφόρα 12ετία, το 1980 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Εκείνη την δεκαετία τα έσοδα και η αξία της διπλασιάζονταν κάθε χρόνο. Με συνεχές λανσάρισμα νέων προϊόντων για την εποχή, το 1985 η Amstrad κέρδισε μάλιστα και μία “μάχη” με την Apple του Steve Jobs.

Το Amstrad PCW 8256 μπορεί να ήταν το ακριβότερο προϊόν της εταιρείας ($300), αλλά ήταν σημαντικά φθηνότερο από το Apple Macintosh Plus ($2.599).

Στο ζενίθ της, η εταιρεία είχε αξία 1.4 δισ. αλλά η δεκαετία του 90′ ήταν πολύ δύσκολη. Ο σκληρός ανταγωνισμός από Αμερικάνικες και Ασιατικές εταιρείες άφησε στο περιθώριο την Amstrad. Ιδιαίτερα μετά από μία αποτυχημένη κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η αξία της έπεσε κατακόρυφα και τελικά πωλήθηκε στην BSkyB το 2007 για 125 εκ. λίρες.

Στο μεταξύ, πέρα από τους υπολογιστές, ο Alan Sugar όντας ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της εποχής, αγόρασε το 1991 τον Αγγλικό ποδοσφαιρικό σύλλογο Tottenham Hotspur.

Αν και η επένδυση αυτή έδωσε τεράστια οικονομική ανάσα στον σύλλογο, αφού αποπληρώθηκαν και όλα τα χρέη της, δεν θεωρείται και η πιο επιτυχημένη περίοδος της ομάδας.

Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός πως ο Sugar χειριζόταν την Τότεναμ σαν επιχείρηση και όχι σαν ποδοσφαιρική ομάδα. Στα 9 χρόνια σαν πρόεδρος, η Τότεναμ δεν τερμάτισε ούτε μία φορά στις πρώτες 6 θέσεις και κέρδισε 1 κύπελλο.

Τ0 2001 πούλησε το 27% των μετοχών του για 22 εκ. λίρες και τις υπόλοιπες το 2007 για 25 εκ. λίρες, βάζοντας τέλος στην ποδοσφαιρική του περίοδο.

Ύστερα από αυτό ο Alan Sugar μπήκε σε νέους κλάδους, ιδρύοντας την Amsair (η οποία παρέχει υπηρεσίες ιδιωτικών τζετ σε διασήμους), την Amsprop (επενδυτική εταιρεία), την Viglen Ltd (παροχή υπηρεσιών IT), την Amscreen (πώληση διαφημιστικού χώρου) και YouView (περιεχόμενο τηλεόρασης μέσω διαδικτύου σε συνεργασία με το BBC).
Αυτό που όμως πραγματικά εκτόξευσε την φήμη του, είναι ο ρόλος του στην τηλεοπτική εκπομπή “The Apprentice” που ξεκίνησε το 2005 και τώρα διανύει την 13η σεζόν (η αντίστοιχη στην Αμερική ήταν με τον Donald Trump).
Στην εκπομπή, 14 διαγωνιζόμενοι με επιχειρηματικό προσκήνιο χωρίζονται σε 2 ομάδες και κάθε εβδομάδα τους δίνεται και μια ξεχωριστική επιχειρηματική αποστολή. Από την ομάδα με την χειρότερη απόδοση “απολύεται” ένας διαγωνιζόμενος, μέχρι να μείνει 1 άτομο το οποίο κερδίζει και του δίνονται 250.000 λίρες για να επενδύσει σε δική του εταιρεία.
Το 2000 ο Alan Sugar τιμήθηκε από την Βασίλισσα της Αγγλίας με τον τίτλο του “Sir”, για την προσφορά του στον επιχειρηματικό κόσμο και πριν μερικά χρόνια με τον τίτλο του “Λόρδου”.

Πέρα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αγγλία, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τον σκληρό και αυταρχικό του χαρακτήρα. Έχει μάλιστα δεχθεί πολλές κριτικές για τον τρόπο που μιλάει στους διαγωνιζόμενους της εκπομπής του από οργανώσεις κατά του Bullying. Μπορείτε να δείτε ένα επεισόδιο της εκπομπής ΕΔΩ.
Για όσους γνωρίζουν Αγγλικά, μπορείτε να δείτε ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του Alan Sugar ΕΔΩ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.