Δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας ζητούν από την Αθήνα οι θεσμοί

Δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας ζητούν από την Αθήνα οι θεσμοί

eu-greece-flags

Δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας ζητούν από την κυβέρνηση οι θεσμοί, προκειμένου να εγκρίνουν το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 χωρίς την εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις.
Και για να γίνει αυτό ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει εκπτώσεις στα αντίμετρα που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 και ειδικά σε κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Υπενθυμίζεται πως για το εκλογικό έτος 2019 η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής μέσω των ακόλουθων μέτρων:
• Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
• Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας μετά τις παραπάνω παρεμβάσεις προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2019 σε 6,77 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου της ενισχυμένης εποπτείας κατά 122 εκατ. ευρώ και μειωμένο κατά 742 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πλασιέ 2019-2022.
Οι θεσμοί όμως δεν συμφωνούν. Εκτιμούν πως για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, και με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Ιταλία, αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που «ξηλώνουν» μνημονιακά μέτρα, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει και ένα προσθετό «μαξιλάρι ασφαλείας», ώστε να απορροφηθούν ενδεχόμενες εξωγενείς ή εσωτερικές πιέσεις.
Στη βάση αυτή, το πιθανότερο σενάριο είναι να μπει μαχαίρι στα αντίμετρα της κυβέρνησης που έχουν κοστολογηθεί στα 765 εκατ. ευρώ, καθώς η μερική περικοπή των συντάξεων δεν είναι κάτι που προκρίνει η ελληνική πλευρά.
Το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει την επομένη εβδομάδα όταν και θα επανέλθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών.
Πηγή: Insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας