Υπολογιστής: Η άγνωστη ιστορία του Ctrl+Alt+Del

Υπολογιστής: Η άγνωστη ιστορία του Ctrl+Alt+Del

184226

Όταν ο υπολογιστής μας έχει «κολλήσει» και οι ελπίδες μας σιγά σιγά τελειώνουν, ξέρουμε ποια είναι… η τελευταία μας λύση. Ο συνδυασμός τριών απλών πλήκτρων, Ctrl+Alt+Del που μπορεί να «λύσει» τα χέρια. Ο εμπνευστής του, David Bradley, μιλώντας στο Great Big Story, η υλοποίηση της εντολής ήταν ένας πραγματικός πονοκέφαλος.
Ο Brandley εμπνεύστηκε αυτό το συνδυασμό το 1981 μαζί με 11 προγραμματιστές, όταν έψαχναν έναν πιο σύντομο τρόπο για να κάνουν restart στον πρώτο υπολογιστή IBM που σχεδίαζαν. Μέχρι τότε προσπαθούσαν να κλείσουν τον υπολογιστή βγάζοντάς τον από την πρίζα και βάζοντάς τον πάλι στο ρεύμα μετά, κάτι που έπαιρνε αρκετή ώρα.
Αρχικά είχε προτιμήσει το Ctrl+Alt+Esc, αλλά διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός μπορούσε να οδηγήσει σχετικά εύκολα σε ακούσιες επανεκκινήσεις, λόγω απροσεξίας, οπότε και επέλεξε το Ctrl+Alt+Del επειδή ήταν αδύνατον πατηθεί μόνο με το ένα χέρι.
Ο Bradley δηλώνει σήμερα, πως δεν φανταζόταν ποτέ, ότι αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει «παγκόσμιος». Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Έκανα πολλά για την ΙΒΜ, αλλά ο κόσμος θα με θυμάται για αυτό. Δεν πειράζει, μου αρκεί, αισθάνομαι υπερήφανος».
Ο συνδυασμός πάντως έγινε «διάσημος» από στόμα σε στόμα καθώς πολλοί δημιουργοί λογισμικού το έλεγαν σε χρήστες για να τους βοηθήσουν.
Το shortcut έγινε παγκοσμίως γνωστό κατά την δεκαετία του 1990, ως λύση για την «μπλε οθόνη» που εμφανιζόταν όταν «κράσαραν» τα PC. Στην αρχή ο συνδυασμός χρησιμοποιούνταν για να επανεκκινήσει έναν υπολογιστή και διατηρήθηκε και στα Windows 8, για να αποκτά ο χρήστης πρόσβαση στον task manager. Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, χρησιμοποιείται για να μπορεί ο χρήστης να κάνει login στο σύστημα.
Ο Μπιλ Γκέιτς, είχε δηλώσει: «Θα μπορούσε να ήταν ένα και μόνο κουμπί. Αλλά ο τύπος που έκανε τον σχεδιασμό πληκτρολογίου από την ΙΒΜ δεν ήθελε να μας δώσει το ένα μας κουμπί».
 
Πηγή: pagenews

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει