Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, βρίσκεται στην κορυφή μιας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες της εποχής μας, για να μην αναφέρουμε μια προσωπική περιουσία ύψους περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο τύπος είναι πολύ έξυπνος. Είναι επίσης προφανές ότι έχει το ταλέντο να περιβάλλει τον εαυτό του με άλλους έξυπνους ανθρώπους που μπορούν να τον βοηθήσουν να κάνει το όραμά του πραγματικότητα.
Πως όμως τους βρίσκει; Την ερώτηση αυτή την απάντησε σε μια συνέντευξη πριν από λίγα χρόνια όπως μας ενημερώνει το Inc. Και η απάντηση που έδωσε ο Bezos ήταν ακριβώς η αντίθετη από αυτή που οι περισσότεροι θα περίμεναν.
“Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν λάθος πολύ συχνά”
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως για να αναγνωρίσεις κάποιον έξυπνο θα πρέπει να του κάνεις πολλές ερωτήσεις και να καταγράψεις την συχνότητα των σωστών απαντήσεων που έδωσε. Η αντίθετη στρατηγική δεν είναι μόνο να εξετάσουμε πόσο συχνά οι άνθρωποι έχουν δίκιο, αλλά και να δούμε πόσες φορές αναγνωρίζουν ένα λάθος και αλλάζουν την άποψή τους συχνά.
Ο Bezos έχει παρατηρήσει ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι αναθεωρούν συνεχώς την άποψή τους, επανεξετάζοντας ένα πρόβλημα που πίστευαν ότι είχαν ήδη λύσει. Είναι ανοικτοί σε νέες οπτικές γωνίες, νέες πληροφορίες, νέες ιδέες, αντιφάσεις και προκλήσεις στον δικό τους τρόπο σκέψης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γνώμη αυτή του Bezos στηρίζεται και από επιστημονικές μελέτες*. Συγκεκριμένα, οι μελέτες λήψης αποφάσεων δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο πρόθυμοι να διασκεδάσουν στην ιδέα ότι κάνουν λάθος κάνουν αισθητά καλύτερες επιλογές.Το να είσαι λάθος, ερμηνεύουν, δεν είναι σημάδι ηλιθιότητας. Είναι ένα σημάδι της περιέργειας και ανοίγματος σε νέες πληροφορίες.
*Βοηθητική πηγή σχετικά με τις μελέτες ΕΔΩ.