Στη δίνη της αβεβαιότητας τα διεθνή χρηματιστήρια

Στη δίνη της αβεβαιότητας τα διεθνή χρηματιστήρια

NASDAQ_stock_market_display

Η απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει στη χθεσινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η σύγκρουση Βρυξελλών και Ρώμης για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, η βαθιά απαισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και η επαναφορά των γεωπολιτικών εντάσεων, αυτή τη φορά με επίκεντρο την πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που προστίθενται σε ένα εξαιρετικά σύνθετο παζλ. Στο φόντο επικρατεί πάντα ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην Κίνα, αλλά και η επιστροφή των φόβων μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Πηγή ανησυχίας αποτελεί επίσης η πιθανότητα ενός σκληρού Brexit.
Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη διολίσθησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, ακολουθώντας την πτώση που είχε εμφανιστεί στα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας, του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας. Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 2,17%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 1,69% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 1,24%. Μικρότερες ήταν οι απώλειες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, φθάνοντας το 0,86%. Με πτώση της τάξεως του 1,58%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.
Παρόμοιες αν και ηπιότερες ήταν οι πτωτικές τάσεις στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street παρουσίαζαν ενδοσυνεδριακά απώλειες πάνω από 1% που, όμως, ανακόπηκαν αργά χθες το βράδυ. Στη Wall Street, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Vix έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ημερών. Οικονομικοί αναλυτές μιλούν για μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας στις αναδυόμενες και ώριμες αγορές. Ετήσιες απώλειες έχουν παρουσιαστεί τόσο στο χρηματιστήριο της Σαγκάης (άνω του 20%), όσο και στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 (πάνω από 9%).
Οι φόβοι των επενδυτών για την αβεβαιότητα που επικρατεί σε διάφορα μέτωπα της παγκόσμιας οικονομίας, είναι εύλογοι σε μια συγκυρία που η νομισματική πολιτική δεν είναι πια υποστηρικτική. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κλείνει σταδιακά τους κρουνούς του φθηνού χρήματος με την αύξηση του βασικού της επιτοκίου. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τερματίζεται στα τέλη του έτους και έτσι δεν θα υπάρχει κανείς για να απορροφήσει τους κραδασμούς στις αγορές δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης. Αυτό καθιστά τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια εξαιρετικά επιφυλακτικά στις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, που είναι πολλαπλές. «Οι επενδυτές είχαν συνηθίσει σε ένα κλίμα σταθερότητας για μεγάλη χρονική περίοδο και όταν εντείνεται η μεταβλητότητα, ανησυχούν πολύ περισσότερο», εξηγεί ο Αντι Κάπλιν, υπεύθυνος ερευνών στην RegentAtlantic που διαχειρίζεται κεφάλαια 3,7 δισ. δολαρίων.
 
Πηγή: kathimerini

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας