Τα αστρονομικά έσοδα ενός μέσου Πανεπιστημίου στη Μ. Βρετανία (Μέρος 2ο)

Τα αστρονομικά έσοδα ενός μέσου Πανεπιστημίου στη Μ. Βρετανία (Μέρος 2ο)

study_options

Γίνεται έντονα λόγος στην Ελλάδα για την στάση των φοιτητών απέναντι στις σπουδές τους, η οποία πολλές φορές είναι… απαξιωτική. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως η εκπαίδευση είναι δωρεάν, πράγμα σωστό από την μία αλλά με διάφορες επιπτώσεις.
Πρίν μερικούς μήνες αναλύσαμε τον ισολογισμό ενός μέσου Πανεπιστημίου στην Αγγλία (οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα), για να πάρουμε μία ιδέα για τα έσοδα που εισπράττουν γενικότερα και έχουν τόσο καλοδιατηρημένες και σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα, αναλύσαμε το Πανεπισήμιο του Λίβερπουλ (μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο ΕΔΩ) και μείναμε έκπληκτοι από τα ογκώδη ποσά.
Σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο, συγκεκριμένα του Εδινβούργου στη Σκωτία, με μια ματιά στον ισολογισμό για το Ακαδ. έτος 2016-2017 βλέπουμε πως τα έσοδά του ανήλθαν σε 929 εκατομμύρια λίρες. Πολύ κοντά στο 1 δισ, δηλαδή.
Όπως τονίζουν οι ιθύνοντες: “Ηταν μία δύσκολη χρονιά με πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες και πιέσεις για αύξηση διδάκτρων”.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει σύγχυση σχετικά με το αν τα Πανεπιστήμια στη Βρετανία είναι ιδιωτικά ή δημόσια. Από την μία, ναι μεν υπάρχουν δίδακτρα και ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από την άλλη δέχονται όλα κρατικές χρηματοδοτήσεις και δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο.
Η σύγχυση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders). Από φοιτητές και εργαζομένους, σε ιδιώτες και τις Κυβερνήσεις.

Όπως και να’χει, πίσω στο Πανεπιστήμιο του Εδινβούργου. Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 2.7 εκ. λίρες από το 2016, οι επιχορηγήσεις για έρευνα επίσης μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκε κατά 3.4 εκ. η χρηματοδότηση για συντήρηση ακινήτων και εξοπλισμού.

Η ελληνική επιγραφή στην είσοδο του Πανεπιστημίου

Ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε κατά 6% σε 39,576. Τα έσοδα από δίδακτρα αυξήθηκαν κατά 23 εκ. λίρες (+9%), λόγω της αύξησης κατά 7% των φοιτητών εκτός Ην. Βασιλείου και Ε.Ε.
Τα έσοδα από έρευνες ανήλθαν σε 265 εκ. λίρες, μία αύξηση 4% σε σχέση με το 2016. Επίσης, περίπου 157 εκ. από τα συνολικά έσοδα προήλθαν από λοιπές πηγές, όπως επενδύσεις (8.4 εκ. λίρες), δωρεές από ιδιώτες (20 εκ. λίρες) κ.τ.λ.
Όσον αφορά τα έξοδα, τα συνολικά κόστη ήταν 873 εκ. λίρες (+3%). Πιο αναλυτικά, οι μισθοί του ακαδημαϊκού προσωπικού (14.286 καθηγητές) ανήλθαν σε 460 εκ. λίρες (+15 εκ.).
Άλλα έξοδα, όπως η συντήρηση κτηρίων, οι εστίες, το φαγητό και οι απαιτήσεις βιβλιοθήκης ανήλθαν σε 300 εκ. λίρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαφορά στους μισθούς του προσωπικού, ανδρών και γυναικών . Σύμφωνα με το Πανεπισήμιο:
“Έχουμε δέσμευση για ίσες ευκαιρίες σε όλους του εργαζομένους, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλα χαρακτηριστικά τους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει διαφορά στους μισθούς εις βάρος των γυναικών κατά 13.7%. Αυτό οφείλεται στον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών σε υψηλότερες θέσεις…”
Αυτά ήταν λοιπόν τα σημαντικότερα χρηματικά ποσά για το Πανεπιστήμιο του Εδινβούργου. Ποιά είναι η γνώμη σας, πιστεύετε πως θα πρέπει να ιδρυθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα;
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.