Πως η Toyota έφτασε στην επιτυχία;

Πως η Toyota έφτασε στην επιτυχία;

Lovely fault tree analysis template TMHE’s Toyota History – Taiichi Ohno Inventor of the Toyo patraC

Η Ιαπωνική Toyota είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον κλάδο της βιομηχανίας αυτοκινήτων. Πολλοί είναι οι παράγοντες που την οδήγησαν στο σημείο αυτό, όμως οφείλει ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στο σύστημα παραγωγής της και στον κύριο Taiichi Ohno. Μπορείτε να ανατρέξετε και σε παλαιότερο άρθρο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Toyota production system πατώντας ΕΔΩ.
Ο πατέρας του Toyota Production System, T.Ohno, έλεγε «παρατηρούμε τον συνολικό χρόνο από τη στιγμή που θα γίνει μια παραγγελία μέχρι να λάβουμε τα μετρητά και τον μειώνουμε, εξαλείφοντας τον χρόνο διεργασιών που δεν προσθέτουν αξία και είναι σπατάλη».
Κατά το πέρασμα των χρόνων η Toyota και όσοι έχουν ασχοληθεί με την Λιτή Παραγωγή έχουν αναγνωρίσει κάποιους τύπους ενεργειών που δεν προσθέτουν αξία και προκαλούν σπατάλη στις εμπορικές και μεταποιητικές διαδικασίες. Δεν αναφέρονται μόνο στις γραμμές παραγωγής άλλα αναφέρονται σε μια συστημική σκέψη των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη προϊόντων, στην λήψη παραγγελιών ακόμη και στη λειτουργία ενός γραφείου.

Τα 7 βασικά είδη σπατάλης που έχει αποφύγει η Toyota είναι τα εξής:
Αναμονή: Εργάτες που απλώς παρακολουθούν μια αυτόματη μηχανή η πρέπει να βρίσκονται εκεί περιμένοντας το επόμενο στάδιο, εργαλείο, προμήθεια, εξάρτημα κ.τ.λ. της διαδικασίας, ή μένουν άπρακτοι λόγω εξάντλησης αποθεμάτων, καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση παρτίδων, επισκευής μηχανημάτων και δυσχερειών στην παραγωγική διαδικασία.
Περιττή επεξεργασία: Η ανεπαρκής επεξεργασία λόγω ακατάλληλων μηχανημάτων και κακού σχεδιασμού του προϊόντος που προκαλούν περιττές κινήσεις και ελαττωματικά προϊόντα. Σπατάλη προκαλείτε επίσης όταν παράγονται προϊόντα υψηλότερης ποιότητας απ’ αυτήν που χρειάζεται.
Περιττές κινήσεις: Κινήσεις που οι υπάλληλοι (ή οι μηχανές) πρέπει να κάνουν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, όπως αναζήτηση, προσπάθεια να πιάσουν κάτι, το στοίβαγμα εξαρτημάτων και εργαλείων κ.α. αποτελούν σπατάλη.
Ελαττώματα: Η παραγωγή ελαττωματικών εξαρτημάτων ή η διόρθωση αυτών. Επισκευή ή ανακατασκευή, υπολείμματα, αντικατάσταση παραγωγής και έλεγχος σημαίνουν σπατάλη στη διακίνηση, στο χρόνο και στην προσπάθεια.
Υπερπαραγωγή: Η παραγωγή προϊόντων για τα οποία δεν υπάρχουν παραγγελίες προκαλεί σπατάλες όπως είναι οι δαπάνες είτε της αποθήκευσης είτε της μεταφοράς λόγω πλεοναζόντων αποθεμάτων.
Έλλειψη Υλικών (ή πλεονασμός υλικών) : Πλεονάζουσες πρώτες ύλες, ημικατεργασμένα ή τελικά προϊόντα που προκαλούν αύξηση του χρόνου παράδοσης παραγγελίας, απαρχαίωση, ελαττωματικά προϊόντα, ή αδυναμία των εργατών να εντοπίσουν το υλικό/αντικείμενο που χρειάζονται.
Περιττές μεταφορές/μετακινήσεις: Η μεταφορά ημικατεργασμένων προϊόντων σε μεγάλες αποστάσεις, η δημιουργία μη αποδοτικών μέσων μεταφοράς ή η μετακίνηση υλικών, εξαρτημάτων ή τελικών προϊόντων εντός και εκτός της αποθήκης ή μεταξύ διαδικασιών.
Η αποφυγή της σπατάλης σε συνδυασμό με το σύστημα παραγωγής αλλά και την φιλοσοφία των εργαζομένων αποτέλεσαν αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο success story το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
 
Πηγές:

  • Ohno, Taiichi (March 1998), Toyota Production System: Beyond Large-Scale Production, Productivity
  • Press Toyota Production System Basic TPS Handbook (art of lean)
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.