Ανάπτυξη 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019 υπό όρους «βλέπει» η EBRD

Ανάπτυξη 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019 υπό όρους «βλέπει» η EBRD

2540886

Μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% για το 2018 και κατά 2,3% για το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για της περιφερειακές οικονομικές προοπτικές, διατηρώντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεσή της τον Μάιο.
Οι προβλέψεις της EBRD έρχονται σε κόντρα με επενδυτικούς οίκους, όπως η Citi, που βλέπουν αισθητή επιβράδυνση το 2019 και όχι ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος.
Βάσει των στοιχείων που επικαλείται η EBRD, η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2016, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1,5% το 2017. Σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2018, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι υπερέβη το 2% και διαμορφώθηκε στο 2,2%.
Πάντως, όπως προειδοποιεί η EBRD, η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα.
Αναφέρει, δε, ότι οποιαδήποτε αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων ή αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να «ψαλιδίσει» τις προοπτικές ανάπτυξης.
Στην έκθεσή της, η EBRD επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να διατηρείται η δυναμική της ανάκαμψης στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει πως η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο.
Σαν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, η EBRD περιγράφει τη βελτίωση στις εξαγωγές, ενώ επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση έχει επίσης θετική συμβολή.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί η EBRD, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως και οι επενδύσεις. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας.
Η EBRD στέκεται και στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία έχουν συμφωνηθεί, ενώ σημειώνει πως βελτιώνεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, αν και όπως συμπληρώνει, διατηρούνται οι ανησυχίες για τις τράπεζες, λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Η EBRD αναφέρεται και στη μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011 (19,1%).
Πάντως, η EBRD προειδοποιεί ότι ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις θα έπληττε περισσότερο τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Τράπεζα «ψαλιδίζει» σημαντικά τις εκτιμήσεις της για το 2019, εκτιμώντας ότι θα η οικονομία της θα μεγεθυνθεί κατά μόλις 1%, έναντι εκτιμήσεων τον Μάιο για ανάπτυξη 4,2%.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας