Jair Bolsonaro:Τί γνωρίζετε για τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας;

Jair Bolsonaro:Τί γνωρίζετε για τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας;

JB2

Η Βραζιλία, την Κυριακή, έγινε η τελευταία χώρα που παρασύρεται προς την άκρα δεξιά, εκλέγοντας έναν ακανθώδη λαϊκίστη ως πρόεδρο στην πιο ριζική πολιτική αλλαγή του έθνους από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.
Με ποσοστό 98% των ψηφοφοριών, ο κ. Bolsonaro νίκησε με 55%τον Fernando Haddad του αριστερού Εργατικού Κόμματος, ο οποίος είχε 45%. Ο εκλεγμένος πρόεδρος, Jair Bolsonaro, εξόργισε τη στρατιωτική δικτατορία της χώρας, τάχθηκε υπέρ των βασανιστηρίων και απείλησε να καταστρέψει, να φυλακίσει ή να οδηγήσει στην εξορία τους πολιτικούς αντιπάλους του. Ο κ. Bolsonaro, ο οποίος θα αναλάβει την ηγεσία του μεγαλύτερου έθνους της Λατινικής Αμερικής, είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ακροδεξιάς από οποιονδήποτε πρόεδρο της ηπείρου, όπου οι ψηφοφόροι έχουν αγκαλιάσει πρόσφατα πιο συντηρητικούς ηγέτες στην Αργεντινή, τη Χιλή, το Περού, την Παραγουάη και την Κολομβία. Είναι ένας από τους πολλούς ακροδεξιούς πολιτικούς που έχουν αναλάβει την εξουσία σε όλο τον κόσμο, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Salvini και ο πρωθυπουργός Viktor Orban της Ουγγαρίας.
Η καταγωγή του
Ο Bolsonaro γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1955 στην πόλη Glicério του Sao Paolo στη νοτιοανατολική περιοχή της Βραζιλίας,από τον Percy Geraldo Bolsonaro και την Olinda Bonturi. Ο Jair Bolsonaro είναι ως επί το πλείστον Ιταλός με κάποια γερμανική καταγωγή. Η οικογένεια του παππού προέρχεται από το Veneto, πιο συγκεκριμένα από την πόλη Anguillara Veneta, στην επαρχία της Pandua. Ο προπάππος του, ο Vitorio Bolzonaro  (το επώνυμο γράφτηκε αρχικά με τον Ζ), γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1878. Οι γονείς του Vitorio μετανάστευσαν στη Βραζιλία όταν ήταν δέκα, μαζί με τη μικρή αδελφή του Giovanna και τον μικρό αδελφό του Tranquillo. Η γερμανική του καταγωγή προέρχεται από τον άλλο παππού του πατέρα του Carl “Carlos” Hintze, ο οποίος γεννήθηκε στο Αμβούργο γύρω στο 1876 και μετανάστευσε στη Βραζιλία το 1883. Οι προπάππους  του από την πλευρά της μητέρας του γεννήθηκαν στην ιταλική πόλη Lucca της Τοσκάνης και μετανάστευσαν στη Βραζιλία το 1890.
Η στρατιωτική του σταδιοδρομία
Στα τελευταία του χρόνια στο γυμνάσιο, ο Bolsonaro εισήχθη σχολή του βραζιλιάνικου στρατού και στη συνέχεια εστάλη στην Ακαδημία Militar das Agulhas Negras (βασική στρατιωτική ακαδημία της Βραζιλίας), όπου αποφοίτησε το 1977. Υπηρέτησε για λίγο τις αλεξιπτωτιστικές μονάδες του στρατού. Οι ανώτεροι αξιωματικοί τον περιέγραψαν ως “φιλόδοξο και επιθετικό”.
Η πρώτη άνοδό του στη δημοσιότητα ήρθε το 1986 όταν έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ειδήσεων Veja. Διαμαρτυρήθηκε για τους χαμηλούς μισθούς του στρατού και ισχυρίστηκε ότι η ανώτατη διοίκηση απέλυε αξιωματικούς λόγω περικοπών του προϋπολογισμού και όχι επειδή εμφάνιζαν «αποκλίσεις συμπεριφοράς», όπως έλεγε η διοίκηση στον Τύπο. Παρά το γεγονός ότι υπέστη σκληρή κριτική αρχικά, ο Bolsonaro έλαβε έπαινο από συναδέλφους αξιωματικούς και στρατιωτικούς, και έγινε οικείο όνομα για πολλούς σκληροπυρηνικούς και δεξιόφιλους που είχαν στραφεί κατά της νέα δημοκρατικής κυβέρνησης της Βραζιλίας .Ο Bolsonaro υπηρέτησε στο στρατό για δεκαεπτά χρόνια, φτάνοντας στην τάξη του αρχηγού.
Η πολιτική του καριέρα
Το 1988, ο Bolsonaro εισήλθε στην πολιτική όταν εκλέγη δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Στις εκλογές του 1990, εξελέγη ομοσπονδιακός σύμβουλος από το ίδιο κόμμα. Υπηρέτησε για τέσσερις διαδοχικούς θητείες. Έχει συνεργαστεί με πολλά άλλα βραζιλιάνικα πολιτικά κόμματα με την πάροδο των ετών. Το 2014, ήταν ο στρατιωτικός που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με 464.000 ψήφους. Στα 27 χρόνια υπηρεσίας του στο Βραζιλιανό Εθνικό Κογκρέσο, υπέβαλε τουλάχιστον 171 νομοσχέδια και μία συνταγματική τροπολογία, μετατρέποντας δύο από αυτά σε νόμο. Σύμφωνα με τον Μπολσονάρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι διώκεται από τα αριστερά κόμματα, οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν ψηφίζουν σύμφωνα με την ημερήσια διάταξή τους, αλλά με το « ποιος είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου».
Τον Ιανουάριο του 2018, ο Bolsonaro εγκατέλειψε το κοινωνικό χριστιανικό κόμμα και πήγε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSL).  Μετά την άφιξη του Bolsonaro, το PSL ενέκρινε συντηρητικές και δεξιές θέσεις, και η φιλελεύθερή ομάδα Livres ανακοίνωσε την αναχώρησή της από το κόμμα. Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές του απόψεις και ιδεολογίες προκαλούν προβληματισμό σε πολλούς, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε την θητεία του κ.Bolsonaro. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλος ο πολιτικός κόσμος θα παρακολουθεί στενά τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας.
 
Πηγές: Wikipedia , New York Times
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας